"Η Γερμανία έχει λάβει την απόφαση να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα κι αυτή είναι μια ειλημμένη απόφαση" τόνισε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος ως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα της Ευρωβουλής να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Μπροκ δήλωσε πως η τρόικα -που "έκανε λάθη, αλλά δεν υπήρχε εγχειρίδιο επίλυσης κρίσεων" και άρα "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"- θα περάσει από πολλές ακροάσεις της Ευρωβουλής. Επίσης, τόνισε πως η δυσκολία έγκειται στη διαμόρφωση μιας ισορροπίας "ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική δραστηριότητα και την πολιτική επιβάρυνση". Ο κ. Μπροκ δήλωσε πως υποστηρίζει την ιδέα παράτασης της περιόδου των ευνοϊκών επιτοκίων για τη διευκόλυνση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τέλος, υπογράμμισε πως η Ευρωβουλή σχεδιάζει (σε χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές) να οργανώσει μια ακρόαση για το δίκαιο της θάλασσας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική κρίση, ο κ. Μπροκ παρατήρησε ότι "η έξοδος από το τούνελ θα είναι τόσο φωτεινή, που θα την δουν οι Έλληνες πολίτες" επικρίνοντας εμμέσως όσους επέλεξαν την απομόνωση "και δεν παρέστησαν στα εγκαίνια της ελληνικής Προεδρίας".
Ως προς το θέμα των μεταναστών και τις φωνές που ακούγονται για περιορισμούς στη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, ο κ. Μπροκ διευκρίνισε προηγούμενες δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη πως πρέπει να κλείσουν τα σύνορα -"τα σύνορα στην Ευρώπη έχουν ανοίξει" είπε, κι αυτή είναι μια νέα κατάσταση.
Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι "το 2009 η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον του διλήμματος: της πορείας προς μιαν ασύντακτη χρεοκοπία ή της συνεργασίας (υπό όρους) με την ΕΕ". Η επιλογή, τόνισε ο κ. Βενιζέλος "έγινε από τον λαό, ο οποίος με καθαρή πλειοψηφία υπέδειξε μια συγκεκριμένη στρατηγική, που είναι δύσκολη κι επίπονη αλλά ασφαλέστερη από την άλλη επιλογή. Και το τέλος της ιστορίας, θα δικαιώσει την επιλογή του".