Μπαρόζο: Οι πραγματικοί ήρωες είναι ο ελληνικός λαός

Η Ελλάδα, από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, μέχρι το τέλος της προεδρίας θα γίνει σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί, ότι δουλεύει και ότι θα τα καταφέρει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, με την οποία κήρυξε την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

“Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης. Όλοι μαζί δεν ξεχνάμε γιατί ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ενοποίηση και τι πέτυχε μέσα σε πέντε δεκαετίες. Η ΕΕ είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ, μία Ένωση με κοινές αξίες στην οποία κάθε λαός, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μπορεί να πετύχει με άλλους πολλά”, τόνισε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: “Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι τα τέσσερα προτάγματα που διαμορφώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Απαντούμε στην κρίση με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα βρίσκεται πιο κοντά στις αποφάσεις που τον αφορούν”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει.

“Όλοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η Ένωση έδειξε αλληλεγγύη", τόνισε ο Ρομπάι, και πρόσθεσε: "Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη".

"Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς”, ανέφερε ακόμα ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

"Η επιμονή ανταμείβεται", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι "η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα". Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. "Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρόζο απέτισε όμως φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, “για την γενναιότητα και την αξιοπρέπεια που επέδειξε”.

“Η ελληνική ιστορία και λογοτεχνία είναι μια ιστορία ηρώων και επιτευγμάτων, συχνά με θεϊκά ή ημιθεϊκά στοιχεία. Αλλά σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι ιστορίες ανθρώπινων ηρώων. Οι πραγματικοί ήρωες είναι ο ελληνικός λαός. Είναι σημαντικό τώρα, υπογράμμισε, να μην χαθούν οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν, να μη διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος. Και αυτό διότι τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται όπως πρέπει”, υπογράμμισε.