Σαμαράς: Αντιευρωπαϊκός και αντιδυτικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι επιτυχημένη εξέφρασε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για την προεδρία.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέτρεξε στις δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν λόγο για διάλυση της Ευρωζώνης και αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε: “Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ και γιορτάζουμε την έναρξη της προεδρίας αποδεικνύει ότι οι προβλέψεις αυτές ήταν λανθασμένες”.

Υπογράμμισε ακόμα πως η Ελλάδα κατάφερε να κάνει σημαντικές προσπάθειες, και χαρακτήρισε τη χώρα μας “, καθώς αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση", και πρόσθεσε ότι "γι' αυτό οι αρχές θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη και η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής. Είναι μετά η εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα κατασκευαστικά προβλήματα που ανέδειξε η κρίση για να διασφαλίσουμε το ευρώ”.

Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση, και ενώ δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της. Αναφέρθηκε επιπλέον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία αποτελούσε “άπιαστο όνειρο” για πολλές γενιές Ευρωπαίων, όμως σήμερα γίνεται πραγματικότητα, και παρατήρησε πως η προοπτική αυτή αποτελεί ελπίδα όχι μόνο των ευρωπαϊκών λαών, αλλά και λαών εκτός της Ευρώπης, που καταλαβαίνουν ότι μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη αποτελεί εγγύηση ασφάλειας.

Ερωτηθείς κατόπιν από δημοσιογράφο σχετικά με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να μην παραστεί καν στην τελετή για την ανάληψη της προεδρίας, κάτι που, όπως σημείωσε, οποιοσδήποτε που είχε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Ευρώπη θα έπραττε, και χαρακτήρισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντιευρωπαϊκές, αλλά και "αντι-δυτικές".

Διαβάστε: Η Ελλάδα στην προεδρία χωρίς τον Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική η άρνηση

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αναγνώρισε την επιθυμία πολλών πολιτών να εκφράσουν το θυμό τους για τις θυσίες τις οποίες έχουν υποστεί, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους πολίτες, πως "όταν ψηφίσουν, θα ψηφίσουν και για τα παιδιά τους και για το μέλλον της χώρας", τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν ή δε θέλουν Ευρώπη.

"Εκτός τόπου, εκτός χρόνου"

“Ο κ. Σαμαράς μπερδεύει τους ρόλους: μιλά ως σχολιαστής ενώ είναι ο αρμόδιος πρωθυπουργός”, σχολιάζει αναφορικά με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά η Ρένα Δούρου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι “εκτός τόπου, εκτός χρόνου, χωρίς καμία συναίσθηση της τραγικής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει βυθίσει ο ίδιος τη χώρα”, και εξηγώντας ουσιαστικά τους λόγους της απουσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την τελετή.