Βουλή: Αποσύρονται τα βαριά πρόστιμα από το νομοσχέδιο

Αποσύρονται τα βαριά πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.

Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου θα αποσύρει και την παράγραφο 6 του άρθρου 7, που αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη και είχε δεχτεί τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Στις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.

-Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.

-Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών ήταν ιδιαίτερα έντονες, καθώς η διάταξη προβλέπει την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μια καθυστέρηση δύο μηνών και ολίγων ωρών, επιφέρει πρόστιμο ίσο με το 10% της οφειλής, φτάνοντας ακόμη και το 30% σε βάθος διετίας.

Οι βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική και για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κατατέθηκε πλήθος άλλων άσχετων διατάξεων στο νομοσχεδιο για τους πλειστηριασμούς, την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχουν ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα να αλλάξουν οι επίμαχες διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών και προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα για όσους καθυστερούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν από πολλούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά που βρίσκονται μαζί του στις Βρυξέλλες, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε για την επίμαχη διάταξη που τον εξέπληξε αρνητικά. Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και να του ζήτησε να τροποποιηθεί η διάταξη.

Με ένταση ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για την διαδικασία του κατεπείγοντος και να ζητούν να αποσυρθούν όλες οι άσχετες διατάξεις και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη να τους αντιτείνει ότι το κάνουν για εντυπώσεις.

Πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7
τα οποία, όπως είπε, «αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα φωτιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο καρμανιόλα».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του ν/σ πριν αρχίσει η συζήτηση του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδι.

Στις 12 το μεσημέρι θα διακοπεί η συζήτηση προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί 15 άρθρων και μιας τροπολογίας του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.