Υπαναχώρηση του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδημοτική κινητικότητα

Τα... μαζεύει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των δημάρχων για το σχέδιο της διαδημοτικής κινητικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των στοιχείων του προσωπικού στη μελέτη, καθώς η αρχική χαρακτηρίστηκε "πρόχειρη", μέχρι και "γονατογράφημα", "με λάθος κριτήρια και αστοχίες".

Συγκεκριμένα, η πρώτη μελέτη που είχε αποσταλεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προέβλεπε αναλυτική καταγραφή ανά δήμο των 3.708 υπαλλήλων σε δήμους που θα έπρεπε να μπουν σε καθεστώς διαδημοτικής κινητικότητας.

Για το αν κάποιος δήμος έχει πλεονάζον προσωπικό, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου του 2013, χωρίς να υπολογιστούν οι συνταξιοδοτήσεις, οι απομακρύνσεις δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, είχε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γρηγοράκο και αντίστοιχα, ο δήμος Αθηναίων συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει τελικά να επιστρέψει τη μελέτη πίσω στο υπουργείο Εσωτερικών ως απαράδεκτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τους εργαζόμενους στους δήμους.

Κατόπιν αυτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η μελέτη θα επικαιροποιηθεί με τα στοιχεία από τον Ιούνιο έως σήμερα.

Επιπλέον, ζήτησε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας από την ΚΕΔΕ, τους εργαζόμενους στους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο διαβούλευσης τη μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα.

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη, θα συναντηθεί τελικά την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 09:30, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, για το θέμα της στελέχωσης και της κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.