Βολές πανταχόθεν δέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μετά την επιστολή του προς τους δήμους της χώρας, στην οποία αναφέρεται σε πλεονάζον προσωπικό που εκτιμάται ότι πρέπει να ενταχθούν σε εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την ομιλία του στο οποίο σημείωσε ότι η μελέτη βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, που τα πραγματικά στοιχεία “τινάζουν στον αέρα”. Και αυτό διότι περιλαμβάνονται το έκτακτο προσωπικό των κατασκηνώσεων και οι σχολικοί φύλακες, που είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιοδοτήσεις, που προχωρούν ραγδαία, όπως εξήγησε.
“Τι έχουν στο μυαλό τους; Τι σκοπεύουν να κάνουν;”, διερωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος έκανε λόγο για “προμελετημένο σχέδιο σε βάρος των μεγάλων δήμων της χώρας” και πρόσθεσε ότι “στη Θεσσαλονίκη είναι στα κάγκελα”. Επίσης, καταλόγισε επιδεικτική μεροληψία τονίζοντας: “Και πώς εξηγούν ότι ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι ελλειμματική;”.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, Θεόδωρος Λιβάνιος, χαρακτήρισε τη μελέτη “γονατογράφημα”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “ο αλγόριθμος του κ. Γρηγοράκου και η μελέτη κάνουν το εξής καταπληκτικό λογικό άλμα: Όσες περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις υπάρχουν στους δήμους της ίδιας πληθυσμιακής τάξης, ο δήμος Αθηναίων εμφανίζει πλεονάζον προσωπικό και μάλιστα κατά 667 άτομα. Αν, για παράδειγμα, από τον Ιούνιο, που έχει στοιχεία η υποτιθέμενη μελέτη, στους δήμους άνω των 100.000 έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης το 30% του προσωπικού, τότε και πάλι από το δήμο Αθηναίων των υποτιθέμενων 4.500 και όχι 7.000 υπαλλήλων το πλεονάζον είναι και πάλι 667 υπάλληλοι”.
Επίσης, επεσήμανε ότι η μελέτη “βάζει στο ίδιο τσουβάλι” τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Δηλαδή, “μαζί με το δήμο Αθηναίων, την πρωτεύουσα της χώρας, ομαδοποιεί τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα, το Μενίδι, τον Εύοσμο, τα Γιάννενα, τα Χανιά, την Κέρκυρα, το Βόλο, τη Ρόδο και τη Νίκαια. Δηλαδή, αναγνωρίζει ότι ο δήμος Αθηναίων με τους ανωτέρω άλλους δήμους οφείλει να έχει την ίδια αναλογία υπαλλήλων ανά 1.000 κατοίκους. Και αγνοεί επιδεικτικά ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Αγνοεί ότι στα ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων εξυπηρετούνται όχι μόνο δημότες της Αθήνας, αλλά της Αττικής και της χώρας. Και θεωρεί ότι τέσσερα εκατομμύρια εργασίες ετησίως εκτελούνται στα ΚΕΠ από πλεονάζοντες υπαλλήλους. Αγνοεί ότι η Αθήνα έχει στα όρια της νοσοκομεία, όπου εξυπηρετούνται πολίτες από όλη τη χώρα”.
Ούτε, όμως, ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχεται τη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών για τους 321 εργαζόμενους σ' αυτόν που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό, όπως υπογράμμισε κατηγορηματικά σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Σε δηλώσεις του, σε σχέση με την επιστολή Γρηγοράκου, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν φύγουν οι εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπογράμμισε δε ότι “όχι μόνο δε μας περισσεύουν, αλλά μας λείπουν κιόλας άτομα”.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η λίστα με τα άτομα που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό συντάχθηκε βάσει στοιχείων Ιουνίου 2013, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Η αντίδραση του δήμου στη λίστα οφείλεται και στο μαθηματικό τύπο που υπολογίζει το πλεονάζον προσωπικό, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν μπορεί να εφαρμόζεται ο ίδιος τύπος για όλους τους δήμους.
"Προπύργιο της κοινωνικής πρόνοιας οι ΟΤΑ"
Στην άμεση επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν τους δήμους, με τα πρόσφατα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις.
Συγχρόνως, καλεί την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους σε περαιτέρω διαβούλευση για τη μελέτη που αφορά την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα με τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, και τονίζει για άλλη μια φορά ότι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αυτό της εθελοντικής (διαδημοτικής) κινητικότητας. Επισημάνει τέλος ότι για το υπουργείο Εσωτερικών οι ΟΤΑ αποτελούν το προπύργιο της κοινωνικής πρόνοιας και ως εκ τούτου οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται επ ουδενί να επηρεάσουν τις δομές κοινωνικής πρόνοιας.