Στην Ευρωβουλή το πόρισμα για τρόικα και μνημόνια

Το πόρισμα για τις ευθύνες και τον ρόλο της τρόικα στην εμβάθυνση της λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία  και την Ισπανία  αναμένεται να καταθέσει σήμερα  η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Στην έκθεση-πόρισμα, που έχουν συντάξει οι ευρωβουλευτές για το ρόλο της τρόικας στις χώρες, οι οποίες τελούν σε προγράμματα στήριξης, έχουν περιληφθεί και οι γνώμες πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών και επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ερωτήσεις για τις σχέσεις με την τρόικα και τις ενδεχόμενες πιέσεις, που πιθανώς ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις.

Στο εν λόγω ερωτηματολόγιο, περιλαμβάνονταν εννέα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της τρόικας και τη σχέση της με τις ελληνικές αρχές, αλλά και το σχεδιασμό και τη διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Τα ερωτήματα επικεντρώνονταν στο ενδεχόμενο δυσλειτουργικής λήψης αποφάσεων σε θέματα διαφάνειας, αλλά και δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Το βασικό ζητούμενο ήταν το πόσο μεγάλα ήταν τα περιθώρια της Ελλάδας, όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων για τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.