“Θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με κρύα καρδιά, επειδή η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που οποιοδήποτε πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι πλήγμα για τη χώρα”. Η τοποθέτηση αυτή στη Βουλή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλου δίνει χαρακτηριστικά το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών για το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο φόρο ακινήτων, με αρκετούς εξ αυτών να εκφράζουν αντιρρήσεις και να ζητούν βελτιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Ντινόπουλος προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο η παράταξη της ΝΔ να αποξενωθεί από τη μεσαία τάξη, ενώ ο Γιώργος Βλάχος αναγνώρισε πως “αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας είχαν παρουσιάσει στο υπουργείο Οικονομικών”, σημειώνοντας πάντως ότι για τα κενά διαμερίσματα, τα ημιτελή, τα υποθηκευμένα στις τράπεζες, πρέπει να υπάρξει έκπτωση φόρου.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προειδοποίησε ότι “η φορολογική επιδρομή εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας και ότι πλέον αστική τάξη προλεταριοποιείται”, ενώ αντίθετα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να δώσει τη μάχη του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, και κοινωνία χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας δεν υπάρχει. “Όποιος δεν θέλει φορολόγηση ακινήτων, θέλει τη φοροδιαφυγή και την υπερχρέωση”, υποστήριξε.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης παρατήρησε ότι πλέον έχουμε υποτιμημένη ακίνητη περιουσία αλλά υπερτιμημένη φορολόγηση. Νωρίτερα, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε καταστήσει σαφές στον κ. Στουρνάρα ότι το κόμμα του έχει διαφωνίες με διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν συμπεριληφθεί σε κεφάλαια τα οποία δεν σχετίζονται με τον Ενιαίο Φόρο.
Διαβάστε: Νέα κόντρα για το φόρο ακινήτων
Στον αντίποδα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. “Τελικά τίποτα δεν κατάφερε η ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”, παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμώντας ότι τίθεται πλέον σε τροχιά δήμευσης η μικρή και μεσαία περιουσία. Χαρακτήρισε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ακινήτων “αντιαναπτυξιακό” και με έντονα ταξικό χαρακτήρα.
Για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η Ασημίνα Ξηροτύρη εξήγησε ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία και υπογράμμισε ότι το σχέδιο που συζητούσε η κυβέρνηση όταν σε αυτή συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ είχε πολλά θετικά και δίκαια στοιχεία που σήμερα λείπουν από το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι ο τρόπος που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση είναι ταφόπλακα για τη Δημοκρατία και τη χώρα που δεν έχει προοπτική. Το νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή για την οικονομία και ο ορισμός της ύφεσης για το 2014, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης σημειώνοντας ότι σε δέκα χρόνια οι πολίτες σχεδόν θα έχουν ξαναγοράσει τα σπίτια τους. “Κάνετε μια μεγάλη αρπαχτή από την ελληνική κοινωνία την ώρα που αυτή χειμάζεται, την ώρα που ο κόσμος ζει στη φτώχεια”, είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
“Σήμερα χαϊδεύετε τα αυτιά της κοινωνίας, αλλά εκείνα που περιμένουν τους πολίτες αν γίνουν αυτά που λέτε είναι χειρότερα”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος περιπτώσεις από διάφορες συνοικίες της Αθήνας που δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες.