Θέμα τουρκικής μειονότητας έθεσε ο Νταβούτογλου

Θέμα Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε εκ νέου σε τουρκική μειονότητα, αναφέροντας ότι "το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών". Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

"Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού", τόνισε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της Αθήνας, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

"Θέλουμε λύση που να σέβεται ότι η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Δεν αναγνωρίζουμε τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θέλουμε λύση με μια κρατική οντότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια" πρόσθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ για το Κυπριακό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία καταλήξουμε πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό.

"Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης", πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"".