Ερώτηση στη Βουλή για την εγκύκλιο του Γραμματεα Εσόδων που προβλέπει αυστηρές ποινές για τους οφειλέτες στο Δημόσιο κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης. Όπως αναφέρει: "Συμφωνα με εγκυκλιο του στους οφειλετες του θεματος περαν των αλλων ποινικων κλπ διωξεων:
"Από την ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, επέρχονται οι ακόλουθες έννομες συνέπειες:
α) αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής,
β) δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία. Εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, χορηγείται βεβαίωση οφειλής.
γ) δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο από το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.
Οι αρμόδιες κατά τη χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν αν η οφειλή έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.
δ) δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί των παραπάνω προσώπων κατ' ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 14 του ν. 2523/1997".
Επειδη :
1. Οι ανωτερω ποινες και συνεπειες οδηγουν σε οικονομικο αφανισμό τους οφειλετες.
2. Αποτελεσμα αυτου θα ειναι η περαιτερω διογκωση της παραοικονομιας.
3. Μεγαλο μερος των ανεπιδεκτων προς εισπραξη οφειλων οφειλεται στην αδυναμία και διαφθορα του φορολογικου συστηματος.
Ερωτάσθε σε ποιες χωρες του ΟΟΣΑ ισχυουν και εφαρμοζονται οι ποινες αυτες".