Την άμεση σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταπολεμηθεί αποφασιστικά η κλοπή του ΦΠΑ, ζήτησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και πρόεδρος της Δράσης, με σημερινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση του θέματος για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορο-απάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο για κάποιο μυστηριώδη λόγο στη δική μου χώρα, την Ελλάδα, η τρόικα δεν προωθεί, αφού παρακολουθεί απαθώς την σχετική νομοθετημένη από το 2011 ρύθμιση να αναβάλλεται επ' αόριστον", υπογράμμισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, και τόνισε: "Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ιδίως στις χώρες με υψηλά επίπεδα ανεργίας, που χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, σε αυτά τα κράτη-μέλη, κάτι που οι διάφορες τρόικες δεν φαίνεται να το έχουν επαρκώς αντιληφθεί."
Αναλυτικά, ο Θ. Σκυλακάκης, στην παρέμβασή προς την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε σήμερα στο Στρασβούργο, ανέφερε:
"Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορο-απάτης, αποτελεί προτεραιότητα που κακώς, δεν έχει αναδειχθεί ως σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική.
Διότι η φοροδιαφυγή υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ωθεί τα κράτη μέλη σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και διώχνει τις επενδύσεις και αποτελεί ένα από τα πιο απεχθή είδη κοινωνικής αδικίας.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα τα αναδεικνύει αυτά, αλλά η αύξηση των φορολογικών εσόδων για την οποία μιλά δεν πρέπει να σημαίνει και αύξηση του μεγέθους του κράτους.
Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ιδίως στις χώρες με υψηλά επίπεδα ανεργίας, που χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, σε αυτά τα κράτη-μέλη, κάτι που οι διάφορες τρόικες δεν φαίνεται να το έχουν επαρκώς αντιληφθεί.
Είναι θετικό ότι το ψήφισμα και η Επιτροπή μιλούν για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτή όμως θα έπρεπε προπαντός να ισχύει στο εσωτερικό των χωρών, με σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα υπουργεία Οικονομικών.
Μέτρο που καταπολεμά αποφασιστικά την κλοπή του ΦΠΑ και το οποίο για κάποιο μυστηριώδη λόγο στη δική μου χώρα, την Ελλάδα, η τρόικα δεν προωθεί, αφού παρακολουθεί απαθώς την σχετική νομοθετημένη από το 2011 ρύθμιση, να αναβάλλεται επ' αόριστον.
Είναι πολλές φορές που η Επιτροπή ακολουθεί άλλα κριτήρια στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική και άλλα στα θέματα που προωθεί ως τρόικα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι πιο σκληρή στα μέτρα που πλήττουν τους παραγωγικούς, τους έντιμους και τους άτυχους και πιο χαλαρή στα μέτρα που πλήττουν τους φοροφυγάδες."