Σε προσπάθεια φίμωσης ενός πολιτικού που αντιδρά στις εντολές της τρόικας απέδωσε τη δίωξή του για τις δηλώσεις του σε βάρος του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της αίτησης άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.
Η Ολομέλεια κλήθηκε σήμερα να αποφασίσει για τέσσερις αιτήσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας. Η πρώτη, για τον κ. Καμμένο και για τις αναφορές του στον κ. Πάχτα. Η δεύτερη, για τον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, για υπόθεση ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς- υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η τρίτη, για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Σταθάκη, για εξακολουθητική απιστία με ζημία άνω των 150.000 ευρώ και η τέταρτη υπόθεση, για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, για οπλοφορία.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεκτή έγινε η αίτηση άρσης της ασυλίας του Νικήτα Κακλαμάνη, με 177 ψήφους υπέρ, 66 κατά, 4 “παρών” και 1 λευκό. Δεκτή έγινε και η αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, με 148 ψήφους υπέρ, 100 κατά, 4 “παρών” και 1 λευκό. Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, με 59 υπέρ, 171 κατά, 21 “παρών” και 2 λευκά. Δεκτή, τέλος, έγινε η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, με 223 υπέρ, 14 κατά, 14 “παρών” και 2 λευκά.
Πριν την ψηφοφορία, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την άρση ασυλίας του, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί πρωτοτυπία και παραβίαση της ελευθερίας του λόγου κατ΄εφαρμογή των εντολών της τρόικας. “Έχει επιβληθεί φίμωση του πολίτη και πολιτικού που αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης”, κατήγγειλε ο κ. Καμμένος. Για την ουσία της υπόθεσης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως κατηγορείται ότι, σε μια ιδιωτική συζήτηση με τις μανάδες των κατοίκων της Χαλκιδικής που πίνουν αρσενικό, τις προέτρεψε να λιντσάρουν τον δήμαρχο κ. Πάχτα.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι η δίωξη είναι αποτέλεσμα ενός tweet του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη, στο οποίο σχολίαζε ότι “πολιτικός αρχηγός ζητά από κατοίκους να λιντσάρουν εκλεγμένο δήμαρχο. Φαντάζομαι ο εισαγγελέας να επιληφθεί”. Ανέφερε, επίσης, ότι ο εισαγγελέας του απαγόρευσε να απολογηθεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, “για μια φράση για την οποία θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί πολλοί”. Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε παλαιότερη ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία αναφερόταν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει λιντσάρισμα και φυλακίσεις επενδυτών”, αλλά και φράση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη είχε πει πως “όποιος πειράξει τον Γιώργο Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε μακελειό”.
“Σκεφτείτε όλοι ποιες φράσεις, ιδιωτικά ή δημόσια, μπορεί να έχουν ειπωθεί”, είπε ο κ. Καμμένος και κατήγγειλε ότι προφυλάσσονται την ίδια ώρα πρόσωπα που δεν θα έπρεπε και κατέθεσε 72 υποθέσεις τέως υπουργών που με σχηματισμένες δικογραφίες ή μηνύσεις πολιτών έχουν μείνει στο αρχείο του προέδρου της Βουλής, διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες 30 υπογραφές για να εξεταστεί η πιθανή ποινική ευθύνη.
Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης είχε ζητήσει, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να “σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων” που “εξετέλεσαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου”. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η Βουλή, από το ένα άκρο των “όχι” σε όλα τα αιτήματα άρσης ασυλίας, σήμερα έχει περάσει στο “ναι” σε όλα, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει το Σώμα. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι για την ίδια υπόθεση υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αθωωτική, την οποία όμως δεν έλαβε υπόψη και δεν αξιολόγησε ο εισαγγελέας πριν στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.
Με παρέμβασή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να επαναξιολογηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν ο χρυσός κανόνας ήταν η αξιολόγηση των υποθέσεων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Έκανε επίσης λόγο για ένα ολισθηρό δρόμο, στον οποίο η απόφαση της πλειοψηφίας λαμβάνεται για λόγους πολιτικούς ή με κριτήριο τον φόβο για το τι θα γράψουν οι εφημερίδες.
Ενστάσεις για τη διαδικασία πρόβαλε και ο Γιάννης Δημαράς, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες υποθέσεις η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφαίνεται με πολιτικό σκεπτικό.
Εξάλλου, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση που τον αφορά, είπε ότι διώκεται για οπλοφορία, για περίοδο που είχε άδεια πυροβόλου όπλου. Σχολίασε επίσης ότι η δίωξή του είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εκ των 14 βουλευτών που ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας του Π. Ηλιόπουλου προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αναλυτικοτερα, καταψήφισαν οι: Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), Χρυσούλα Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ), Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος (ΑΝΕΛ), Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝΕΛ), Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ), Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ), Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ), Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ), Γιάννης Κουράκος (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Δημαράς (ΑΝΕΛ), Νίκος Νικολόπουλος (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Γεώργιος Νταβρής (ΑΝΕΛ), Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ).
Παράλληλα, "παρών" δήλωσαν 14 ακόμα βουλευτές, οι: "Γαβριήλ Αβραμίδης (ΑΝΕΛ), Ανδρέας Κουτσούμπας (ΝΔ), Χρήστος Αηδόνης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Παναγιώτης Μελάς (ΑΝΕΛ), Πάρις Μουτσινάς (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Γιώργος Κασαπίδης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Θεόδωρος Παραστατίδης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Θεοδώρα Τζάκρη (Ανεξάρτητη), Χρυσοβελώνη Μαρίνα (ΑΝΕΛ), Νικόλαος Ταγαράς (ΝΔ), Οδυσσέας Βουδούρης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Μάρκος Μπόλαρης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Νίκος Σταυρογιάννης (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές), Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).
Λευκό ψήφισαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βασίλης Καπερνάρος.