“Η λιτότητα, η ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, και όχι το νόμισμα, είναι το βασικό επίδικο αντικείμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”, εκτιμά σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός.
Σε ερώτηση για τις διαφωνίες που υπήρξαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ευρώ, ο κ. Μηλιός απαντά: “Η κάθε χώρα πρέπει να ανατρέψει τις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων, τις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους, τις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, όπως τις ονομάζουν οι θιασώτες τους. Έτσι, θα συμβάλουμε στην αλλαγή της Ευρώπης. Εμείς αυτή τη συμβολή σκοπεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να την πετύχουμε πάρα πολύ σύντομα στη χώρα μας”.
Αναφορικά με το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “καμιά θυσία για το ευρώ, καμιά αυταπάτη για τη δραχμή”, ο κ. Μηλιός σημειώνει: “Σε επίπεδο συνθήματος, λέμε ότι δεν είναι θέμα νομίσματος, ότι είναι θέμα πολιτικών που ασκούνται και ότι και με το λεβ που έχει η Βουλγαρία ή τη στερλίνα που έχει η Βρετανία, ίδιες πολιτικές ακολουθούνται”.
Ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι “ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει το Μάιο με τις ευρωεκλογές. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και προσπάθησαν να πάρουν αυτή την παράταση. Ψήφισαν, λοιπόν, αυτόν τον προϋπολογισμό που συνεχίζει την ίδια πολιτική, έχει την πρόβλεψη για ξαφνική αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 0,5%, ενώ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν μειωμένη μεν ύφεση, αλλά συνέχιση της ύφεσης”.
Σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηλιός τονίζει: “Πρέπει να πάμε στην ανάπτυξη μέσα από την επανάκτηση της εργασίας. Επανάκτηση της εργασίας σημαίνει πρώτα-πρώτα επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτό, εφόσον λειτουργήσει η αγορά εργασίας, θα έχει επιπτώσεις και για τον μέσο μισθό. Βεβαίως, υπάρχει μια προϋπόθεση: να λειτουργήσουν ξανά οι υπηρεσίες του κράτους και η νομιμότητα. Αυτό σημαίνει, επανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας ή, αν θέλετε σωστότερα, για πρώτη φορά συγκρότησή της και στήριξη της νομιμότητας. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα πάμε πίσω στο 2007 ή το 2008, αυτό είναι αδύνατο, άλλωστε δεν είναι και επιθυμητό, διότι εμείς μιλάμε για μια νέα πορεία και μια νέα κοινωνία αλληλεγγύης τελικά. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, θα προέλθει αρχίζοντας από τα κάτω και προχωρώντας προς τα πάνω”.
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς και τα “κόκκινα δάνεια”, ο κ. Μηλιός σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να ιδρύσει “έναν δημόσιο θεσμό για την κατοικία”.
“Να εξετάσουμε κάθε περίπτωση στεγαστικού δανείου, να συμπεριλάβουμε και τους μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο επιβαρύνοντας, όμως, ως προς την εγγύηση την κατοικία τους, να απαλλάξουμε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο και να έχουμε ανάλογα με την περίπτωση μια σταδιακή ελάφρυνση για τους υπόλοιπους”, εξηγεί.