Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενοι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιστρέψει στο αντιμνημόνιο, κάνουν οι Financial Times, περιγράφοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός "δεν είναι διατεθειμένος να υποκύπτει πλέον στα αιτήματα των πιστωτών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα δώσει στην Αθήνα τη δυνατότητα να διεκδικήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012 και προσθέτει πως: "Δεδομένου ότι καταγράφεται πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πως η οικονομία εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να υποκύπτει πλέον στα αιτήματα των πιστωτών".
Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό τονίζοντας: "Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν τον προϋπολογισμό του 2014 την Κυριακή, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της ΕΕ που επιβάλουν ότι ο προϋπολογισμός πρέπει πρώτα να εγκρίνεται από την Κομισιόν και - στην περίπτωση της Αθήνας - και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εχει μια τολμηρή πρόβλεψη, ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές τον επόμενο χρόνο, για πρώτη φορά μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012. «Όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη νέα επιθετική στάση προς τους ελεγκτές της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)".
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία για την άρση της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς κατοικιών, που αναμένεται να φτάσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα δεν θα ικανοποιεί πλήρως την επιμονή της τρόικας σε πλήρη απελευθέρωση, ώστε να υπάρξει ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αναβιώσει η μελλοθάνατη αγορά κατοικιών, ενώ προσθέτει ότι το δεύτερο νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ρύθμιση που προβλέπει ότι θα πληρώνουν και οι αγρότες, προσαρμόστηκε ώστε να μειωθεί το ποσό που καταβάλλεται για όλους εκτός από τους πλουσιότερους Έλληνες, δημιουργώντας ένα κενό 200 εκατ. ευρώ στα προβλεπόμενα έσοδα.
"Για τους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, το αδιέξοδο με την Τρόικα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει φόβους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να γυρίσει πίσω, προς την αντιμνημονιακή στάση που είχε τηρήσει ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση" γράφει η εφημερίδα.
Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρεται στο παρελθόν του πρωθυπουργού και τονίζει ότι: "Ως υπουργός Εξωτερικών το 1991, ο κ. Σαμαράς αιφνιδίως έπεισε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στην ΕΕ να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση της νεοσύστατης πΓΔΜ, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Υποστήριξε ότι η επιλογή του ονόματος αντιστοιχούσε σε εδαφική διεκδίκηση για τη Μακεδονία της Ελλάδας.
Αυτή η απόφαση, που επέτρεψε στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς με το όνομα που χρησιμοποιεί η ίδια η χώρα στο Σύνταγμά της, μπλόκαρε και την ένταξή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και πάγωσε την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ".