“Προϋπολογισμός εξόδου από την κρίση” – “Ελλάδα χωρίς ευρώ”

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή καθώς έχουν ξεκινήσει οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών επί της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2014. 

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Δείτε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Δείτε την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

Επίσης, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διασωθεί το εξάμηνο στα πανεπιστήμια και προανήγγειλε αλλαγές στην παιδεία. 

Κλιμάκωση της όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, "μιας αντιπαράθεσης με επίκεντρο την κάλπη και τον ελληνικό λαό κομπάρσο". Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τα κόμματα της συμπολίτευσης αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν αποδυθεί σε μια αντιπαράθεση χωρίς στην ουσία πραγματικές αντιθέσεις.

"Εμένα αυτή η αντιπαράθεση μου θυμίζει την αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μα εν πάση περιπτώσει δεν είναι ανάγκη να μιμείστε το ΠΑΣΟΚ", είπε η κ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι αυτή "η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα είναι οξύτατη και θα πάρει οξύτερες μορφές με επίκεντρο την κάλπη και τον λαό κομπάρσο". 

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πλειστηριασμών και ζήτησε δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην όξυνση της κρίσης καθώς και για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης.

"Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει αυτό τον προϋπολογισμό. Δεν ψηφίζουμε κραυγαλέες επιλογές αδικίας, ολιγωρίας και στερήσεων. Δεν συναινούμε στη συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Υπερασπιζόμαστε μια προοδευτική πολιτική που βασίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανασυγκρότηση, υπερασπιζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας που θεμελιώνει την κοινωνική συνοχή", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Για έναν ακόμα προϋπολογισμό που οδηγεί στην εξαθλίωση τους Έλληνες πολίτες, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "κατάπτυστη τη κυβέρνηση", υποστηρίζοντας ότι "εξελέγη λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό".

"Όσοι δεν αυτοκτονούν ή δεν πηδάνε από τον τρίτο όροφο, πεθαίνουν από τα μαγκάλια. Με τον παρόντα προϋπολογισμό, 60.000 δικαιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και οι αγρότες αρχίζουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ", υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κασιδιάρης.

Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι η καταψήφισή του δεν αποτελεί προδοσία, αλλά πράξη εθνικής ευθύνης.

"Η καταψήφιση ή η υπερψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι πράξη κομματικής πειθαρχίας αλλά πράξη εθνικής ευθύνης. Η καταψήφισή του δεν αποτελεί αποστασία αλλά ευθύνη απέναντι στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Προδοσία αποτελεί να κάνεις το αντίθετο, να αγνοήσεις τους πολίτες που υπηρετείς και να ευνοήσεις αυτούς που ελέγχουν τους πολιτικούς από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς", τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καλώντας τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να τον καταψηφίσουν.

"Εύχομαι να πούμε όχι στον προϋπολογισμό γιατί θα είναι μέρες με δάκρυ, μέρες κατάσχεσης σπιτιών και εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών", ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι "θριαμβολογούν λέγοντας στους Έλληνες ότι πρέπει να είναι ευτυχείς που τους έχει κοπεί το ρεύμα, που είναι άνεργοι και τους κατάσχουν τα σπίτια τους λόγω μνημονίου".

"Αυτό λέγεται σαδισμός, ούτε καν ηλιθιότητα, που επί τρία χρόνια ασκείτε πολιτική εξαθλίωσης του λαού, και του λέτε να είναι ευτυχής", συμπλήρωσε.

Παρά την σκληρή κριτική που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από "γαλάζιους" και "πράσινους" βουλευτές της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν δείχνει ανησυχία μετά την χαλαρή συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Αντώνης Σαμαράς με βουλευτές της ΝΔ στο καφενείο της Βουλής.

Πάντως να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει ενστάσεις και κριτική από βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κόντρα που θα έχουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας.