Βενιζέλος: Η τρόικα είναι ένα υβρίδιο που προέκυψε λόγω κρίσης

“Υβρίδιο” που προέκυψε λόγω της κρίσης και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης χαρακτήρισε την τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος και αποδίδοντας τα αίτια της σημερινής κατάστασης στην τρόικα.

“Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε “προϋπολογισμό της εξόδου από το μνημόνιο”, τον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, παρότι η συζήτηση γίνεται ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα επί των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση. Τώρα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, χρειάζεται πραγματική και όχι ρητορική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, και πρόσθεσε ότι είναι άδικη και βλαπτική για τη χώρα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θέλει ή δεν θέλει, για το δημοσιονομικό ή το χρηματοδοτικό κενό και για το χρέος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ισχύει το "όχι" για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, και το "ναι" σε διαρθρωτικά μέτρα "για κανονικό κράτος". Επιπλέον, χαρακτήρισε "πρόκληση" το να "κυριαρχούν στη συζήτηση τα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων". Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "το εννοούμε αμετάκλητα", ενώ απαντώντας στο επιχείρημα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθεί η συνείδηση της υποχρέωσης να πληρώνεις το δάνειο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν πλήρη συνείδηση, όμως αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισόδημα δεν μπορεί βεβαίως να πληρώσει και συνεπώς πρέπει να υπαχθεί σε μια ρύθμιση. "Δε μιλάμε για ‘στρατηγικούς κακοπληρωτές' και ‘μπαταχτσήδες', μιλάμε για το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό", υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος εάν καταλαβαίνουν τι ζημιά κάνουν στην κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατική συνείδηση "αυτοί που υπονομεύουν συστηματικά το κοινοβούλιο, το πολιτικό σύστημα, χορεύοντας σαν καλικάντζαροι τον χορό του αντιμνημονιακού μετώπου μαζί, όχι μόνο με το ΚΚΕ, αλλά και με τον κ. Καμμένο και τον κ. Μιχαλολιάκο". Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, που τελικά θα συζητηθεί στις 18 Δεκεμβρίου και την οποία, όπως είπε, περίμεναν 45 ημέρες και "έσκασε η φούσκα", και πως "άλλες 20 μέρες ψάχνουμε τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε".

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κρίσιμος κρίκος εν όψει των κρίσιμων σταθμών του 2014, που είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές, είναι η Κ.Ο. του κόμματος. "Έχει πολύ μεγάλη σημασία η συντονισμένη, δυναμική, συλλογική παρουσία, να μιλάμε με το εμείς, να υπαγορεύουμε όρους και να προωθούμε πολιτικές με το ‘εμείς'", σημείωσε, και υπογράμμισε: "Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι εμείς πρέπει να καθοδηγήσουμε την κυβέρνηση αυτή στην ολοκλήρωση των στόχων, για να έχουν οι επιλογές αποτελεσματικότητα και προοδευτικότητα".