Να αρθεί η ασυλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, αλλά και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη, εισηγείται στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Ο Π. Ηλιόπουλος, σύμφωνα με την παραγγελία του εισαγγελέα εφετών, παραπέμπεται για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής υποστήριξε προς την Επιτροπή ότι κατέχει νόμιμη άδεια οπλοφορίας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ψήφισαν “ναι” στην άρση της ασυλίας του, πλην του Π. Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε “όχι”, αιτιολογώντας πως δεν θέλησε να δώσει άλλοθι στους Χρυσαυγίτες, “ειδικώς δε για κατηγορίες που δεν ευσταθούν στο δικαστήριο, να μιλούν περί δήθεν οργανωμένου πολιτικού σχεδίου διώξεων εναντίον τους”.
Επίσης, η Επιτροπή εισηγείται την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ως δήμαρχος Αθηναίων είχε μηνυθεί από τον δασάρχη για κοπή δέντρων, χωρίς άδεια, σε πάρκο της Πατησίων, ώστε να δημιουργηθεί εκεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Αρνητική είναι αντιθέτως η εισήγηση της Επιτροπής επί του αιτήματος για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, που βασίζεται σε κατηγορία για οικονομική διαχείριση στο πανεπιστήμιο Κρήτης, από τη θέση του αντιπρύτανη. Ο βουλευτής ανέφερε προς τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που τον δικαιώνει, ενώ μετά την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων η Επιτροπή αποφάνθηκε να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή. “Όχι” ψήφισαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης (ενώ οι άλλοι δύο βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν “παρών”), το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή είπαν “ναι”.
Τέλος, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάνθηκε αρνητικά για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος είχε μηνυθεί από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για συκοφαντική δυσφήμηση.