Τσίπρας: Νίκη στις ευρωεκλογές και εντολή διακυβέρνησης

Στους Γερμανούς πολίτες απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας μέσω κοινής συνέντευξης που έδωσε στους Financial Times, το Reuters και το BBC, καλώντας τους να σταματήσουν να πληρώνουν για την Ελλάδα.

"Στους Γερμανούς ψηφοφόρους, λέμε: Για μεγάλο διάστημα πληρώνατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό, και δώσατε χρήματα σε σχέδια που είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν", τονίζει. "Πρέπει να σταματήσετε αυτή την διαδικασία. Αν συνεχίσετε, δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε" ανέφερε στη συνέντευξή του.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά θα χάσει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, εφόσον το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Προβλέπει, μάλιστα ότι οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν πριν το τέλος του επόμενου έτους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι π κ. Τσίπρας, που έχει υποσχεθεί να καταργήσει την συμφωνία 172 δισ. ευρώ του μνημονίου με τους διεθνείς πιστωτές, δήλωσε ότι η οργή στην Ελλάδα έχει διογκωθεί μετά τις περσινές εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές πλησίασε την κατάκτηση των περισσότερων εδρών στο κοινοβούλιο, με μικρή απόκλιση από τη Νέα Δημοκρατία του σημερινού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

"Σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κόσμος θα ψηφίσει χωρίς φόβο, χωρίς τον φόβο των προεκλογικών κατηγοριών που έκαναν οι αντίπαλοί μας το 2012, ότι αν ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει η καταστροφή" σημείωσε και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές με διαφορά και φοβάμαι επίσης ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει την δύναμή της. Για την κυβέρνηση, θα είναι αληθινή καταστροφή. Ο φόβος του κ. Σαμαρά συνίσταται στο ότι θα είναι δύσκολο την επόμενη ημέρα να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, χωρίς να το στηρίζει ο λαός".

Αν και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευσή του να "καταργήσει" τους όρους του μνημονίου, επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το πρόγραμμα διάσωσης. Τόνισε ότι πιστεύει πως οι διεθνείς ηγέτες και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα παράσχουν σημαντική μείωση χρέους στο πλαίσιο αναδιαπραγμάτευσης, αντί να κινδυνεύσουν να καταρρεύσει η Ελλάδα.