Στις Βρυξέλλες η μάχη για τους πλειστηριασμούς

Στο ίδιο... τραπέζι στο κολέγιο των επιτρόπων θα βρεθούν σήμερα Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας, λίγες ώρες μετά τα ειρωνικά και καυστικά σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τον υπουργό οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη συνάντησή του με το Κολέγιο των Επιτρόπων, με αφορμή την επικείμενη ελληνική Προεδρία, μετά τα ειρωνικά σχόλια που έκανε για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Αφορμή για τη φραστική επίθεση υπήρξε η συζήτηση σχετικά με την επόμενη κατανομή των ανωτάτων ευρωπαϊκών αξιωμάτων και το ποιος πρόεδρος της Επιτροπής ή πρόεδρος της Ε.Ε. θα συνέφερε καλύτερα την Ελλάδα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποιο από τα ύπατα αξιώματα, όπως π.χ. τη θέση του υπάτου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να γίνει επίτροπος ο κ. Στουρνάρας. "Οχι βέβαια, ο κ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος", είπε ειρωνικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: "Μιλάει γλυκά, κατευνάζει τον κόσμο, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμπάθεια και τη συμπόνια που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός γι' αυτά που υφίσταται". Αλλωστε, πρόσθεσε, "έχει τη μάνα του που παίρνει χαμηλή σύνταξη και τα ξέρει αυτά".

Πάντως σήμερα, εκτός έδρας μεταφέρεται η μάχη για τους πλειστηριασμούς. Η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες αποτελεί για την κυβέρνηση ευκαιρία να μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το θέμα αλλά και τη συνολική γραμμή για τη διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Ζ. Μπαρόζο και θα βρεθεί στο κολλέγιο των Επιτρόπων. Στην ατζέντα επισήμως είναι η ελληνική προεδρία. Ωστόσο ανταλλαγή απόψεων θα γίνει και για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα που καλύπτει όλα τα ανοικτά μέτωπα.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι η τρόικα πρέπει να κατανοήσει την ιδιαίτερη σχέση του μέσου Έλληνα πολίτη με την πρώτη κατοικία του.

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται τράπεζες και κυβέρνηση, πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο στην ουσία θα αποτελέσει τη βασική λύση, εν όψη του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, από την 1η Ιανουαρίου, και για όσους δεν θα εντάσσονται στο όποιο πλαίσιο προστασίας αποφασιστεί.

Πρόκειται στην ουσία για μοντέλο, που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες μνημονιακές χώρες, και περιλαμβάνει τη διαδικασία του sale and lease back, η οποία ήδη εφαρμόζεται στα επιχειρηματικά ακίνητα. Οι εμπνευστές του το ονομάζουν "Ξεφορτωθείτε το ακίνητό σας".

Σημειώνεται ότι τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την τροπολογία δίνεται παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Η τροπολογία προβλέπει παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου