Διαξιφισμούς μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προκάλεσε η απόφαση του υπουργού να παραπέμψει τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών για παράβαση καθήκοντος.
"Η εσπευσμένη παροχή προστασίας στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει και τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής παράστασης, που αντί για θεατές έχει θύματα: τους φοιτητές και τις οικογένειές τους" αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Νωρίτερα, το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για Αυταρχισμό και αφερεγγυότητα.
"Ενώ οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια κατάφεραν μετά από 12 βδομάδες απεργιακού αγώνα να επιβάλουν τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, δηλαδή το διάλογο, ο κ. Αρβανιτόπουλος φτάνει στο όριο της αφερεγγυότητας απέναντι στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, διακόπτοντας τον οποιοδήποτε διάλογο.
Για πρώτη φορά στα χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας υπάρχει πειθαρχική δίωξη Πρύτανη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος. Δεν ευθύνεται ο Πρύτανης για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της που απαξιώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια, αποστερώντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και τα οδηγεί σε σημείο να μην μπορούν να εκπληρώσουν το κοινωνικό και ακαδημαϊκό τους έργο.
Αυτός που χρειάζεται όχι μόνο να παραπεμφθεί, αλλά να αποπεμφθεί είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ την παραμπομπή του Θεοδόση Πελεγρίνη στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το αίτημα να τεθεί σε αργία, ζήτησε το υπουργείο Υγείας - με το αιτιολογικό ότι δεν εκτέλεσε σωστά τα καθηκοντά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, η πλευρά του υπουργείου ανακοίνωσε ότι σταματάει ο διάλογος με τους πανεπιστημιακούς φορείς από τη στιγμή που τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά.
Παράλληλα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους προκηρύσοντας νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί του Μετσόβιου και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τη Δευτέρα μάλιστα, έληγε η διωρία που είχε θέσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται συνεδρίαση και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
Καυστικός για τη στάση του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη εμφανίστηκε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον ως ακατάλληλο και ζητώντας να αποχωρήσει από τη θέση του. "Είναι ντροπή (...) Κρύβεται πίσω από το αξίωμα του" τόνισε, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του.
Στο μεταξύ, συμβολικά διήμερη (Δευτέρα - Τρίτη) αποχή κήρυξε ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ένδειξη έμπρακτης στήριξης του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι υπάλληλοι μοιάζουν να είναι διχασμένοι. Ορισμένοι από αυτούς, ήδη από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου είχαν προσέλθει κανονικά στις εργασίες τους.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό, ότι όσοι υπάλληλοι εμμένουν στην απεργία, είχαν ήδη ανακοινώσει ομάδες περιφρούρησης - πριν ακόμη συγκεντρωθούν για τη συνέλευση και την ψηφοφορία σχετικά με την απεργία.
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ήδη από την Παρασκευή διαμηνύσει ότι δεν προσέρχεται σε διάλογος με κλειστά Πανεπιστήμια.
Διαβάστε ακόμη: Ορατός ο κίνδυνος αυτοδίκαιης αργίας
Τρεις δικαστικοί και 2 Πρυτάνεις θα αποφασίσουν για τον κ. Πελεγρίνη