Σε κατάσταση ισχυρής πίεσης βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τα αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών να προκαλούν τριγμούς και την Ευρώπη να στέλνει μηνύματα φανερώνοντας την κόντρα με το ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, παρά μόνο επιμένει στις θέσεις της από... μακρυά, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας έκανε επίθεση... φιλίας στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όποιος δεν βλέπει τα επιτεύγματα της χώρας δεν είναι αντικειμενικός.
"Όποιος δεν δείχνει έστω λίγο σεβασμό γι' αυτές τις επιδόσεις, δεν είναι σε θέση να συνεκτιμήσει επαρκώς και με αντικειμενικότητα την κατάσταση" σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή "Sueddeutsche Zeitung" και ουσιαστικά "καρφώνει" την τρόικα, η οποία φαίνεται να συνεχίζει τις πιέσεις προς την Αθήνα.
Διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είχε - με διαφορά - τα περισσότερα προβλήματα να επιλύσει, αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.
Μάλιστα τηλεφωνική συνομιλία με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Όλι Ρεν, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συνομιλίας ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας και ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο.
Πάντως, παρά τα καλά λόγια από τον Β. Σόιμπλε, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια είτε θα χρεοκοπήσει, είτε θα βγει από το ευρώ, ή και τα δύο, προχωρούν οι Financial Times, οι οποίοι αναλύοντας το πλάνο βιωσιμότητας της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού της Ανγκέλα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, αναφέρουν ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους.
Την ίδια ώρα όμως στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών. Τη στρατηγική που θα τηρήσει πλέον η Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητήσουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα.
Ειδικά, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικαλούμενοι και τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ τρόικας και των αρμόδιων υπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σοκάρουν με την απαίτησή τους για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας. "Αμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους", φέρονται κατά τις πληροφορίες να είπαν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υφυπουργό Θανάση Σκορδά και γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων, και εκτιμά ότι αυτά που λέει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και δεν περνούν από τη Βουλή.
Ταυτόχρονα ενδοκυβερνητικό θέμα έχει ανακύψει με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης έχει σκληρή στάση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ζητούν να πέσουν οι τόνοι και να μη γίνουν απολύσεις.