“Καυτό” 20ημερο – δοκιμασία για την κυβέρνηση

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών. Τη στρατηγική που θα τηρήσει πλέον η Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητήσουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα.

Ειδικά, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικαλούμενοι και τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ τρόικας και των αρμόδιων υπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σοκάρουν με την απαίτησή τους για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας. "Αμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους", φέρονται κατά τις πληροφορίες να είπαν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υφυπουργό Θανάση Σκορδά και γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος ανησυχεί ιδιαίτερα για την   κατάσταση που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων, και εκτιμά ότι αυτά που λέει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και δεν περνούν από τη Βουλή.

Είναι γεγονός ότι στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί τεράστια αναστάτωση, όπως αποτυπώνεται από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις δημοσίως, αλλά και προς τους υπουργούς.

Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο δοκιμασίας 20 ημερών, εντός της οποίας θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.

Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

Σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γ. Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.