Μετά την χθεσινή πρώτη ανάγνωση, συζήτηση και έγκριση του κειμένου της ιδρυτικής διακήρυξης, άρχισαν ουσιαστικά οι διεργασίες στο σύνολο των δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Το κλίμα που επικρατεί στο σύνολο των δυνάμεων είναι ότι η συζήτηση θα είναι διαρκής, έντονη και, σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό παράγοντα οι προτάσεις που θα κατατεθούν "θα αποτελέσουν σταθμό για την πορεία της αριστεράς στο μέλλον", υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η πορεία αυτή θα οδηγήσει δεν θα θέσει σε δοκιμασία την ενότητα.
Η συζήτηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ανέδειξε στοιχεία του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού που υιοθετεί η πλειοψηφία του Συνασπισμού, παράλληλα όμως καταγράφηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις , όπως του Αριστερού Ρεύματος , προσεγγίσεις που η ίδια η τάση του ΣΥΝ αποφεύγει να χαρακτηρίσει ως διαφωνίες τονίζοντας ότι πρόκειται για "συμβολή" στον διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κόμματος.
Υπό το πρίσμα αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον οι απόψεις και οι προτάσεις των συνιστωσών.
Η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ήταν η επίσημη αφετηρία της διαδικασίας, ανεπίσημα όμως οι διεργασίες έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις πυκνώνουν και στο πλαίσιο των συνιστωσών.
Ζητήματα όπως ο χαρακτήρας της κυβέρνησης που θέλει να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής νίκης, η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, η έξοδος από την κρίση και η πολιτική συμμαχιών, είναι στην πρώτη σελίδα των συζητήσεων και ιδεολογικών αναφορών.
Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει την διακήρυξη και την διαδικασία προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα αναδειχθεί ένα πολιτικό όργανο που ονομάζεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που θα έχει την ευθύνη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, το οποίο τοποθετείται την άνοιξη, χωρίς να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, το όργανο αυτό θα έχει τον τεράστιο αριθμό των 301 μελών. Εκτός από την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το Συνέδριο, η Επιτροπή αυτή θα λειτουργεί και ως Συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, δηλαδή θα αντιμετωπίζει προβλήματα και θα παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όλη αυτή η πολύμηνη διαδικασία και οι έντονες εσωτερικές διεργασίες δεν θα οδηγήσουν σε εσωστρέφεια τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι όλο το επόμενο διάστημα το κόμμα θα αναλάβει παράλληλα και πολιτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός βουλής. Θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει νέες κοινωνικές δυνάμεις και να αναδιαρθρώσει τις δυνάμεις του καθώς το 27% δημιουργεί νέα οργανωτικά και πολιτικά καθήκοντα.