Όχι μόνο απολύσεις, αλλά και εθελούσιες αποχωρήσεις, που δε θα αποτελούν προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, περιλαμβάνει η συμφωνία με τη τρόικα, σύμφωνα με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει αυτές δε θα έχουν σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών, σχολιάζοντας ότι “στο παρελθόν υπήρχαν "χρυσές'' εθελούσιες έξοδοι, τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο και οι φορολογούμενοι πλήρωναν πολλαπλά”.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως “πολλά υπουργεία βρίσκονται στην τελική φάση της αξιολόγησης των φορέων τους, σχετικά με το αν επιτελούν αποτελεσματικά τον σκοπό τους και αν αυτός ο σκοπός συνεχίζει να υφίσταται, διότι υπάρχουν και οργανισμοί-φαντάσματα”. Τόνισε ακόμα ότι “έχουν ψηφιστεί συγχωνεύσεις φορέων, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε διοικητικό επίπεδο οι αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών τους. Πρέπει να σταματήσουμε να πατάμε σε δυο βάρκες. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να συμβάλει στη διοικητική διαδικασία και να έχει γνώμη, όμως η αξιολόγηση γίνεται από τα αρμόδια υπουργεία”.
Τέλος, η υφυπουργός υπογράμμισε πως “για καθεμιά από τις 15.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα υπάρχουν και 15.000 προσλήψεις. Περίπου 11.000 νέοι άνθρωποι, διαφόρων ειδικοτήτων, που έχουν περάσει από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θα προσληφθούν, κατά προτεραιότητα, σε θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τις επανατοποθετήσεις”.