Στροφή σε θέματα φορολογίας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αμφιλεγόμενη στάση του για τα φάρμακα.
Στελέχη της Κουμουνδούρου επιχειρούν να φέρουν στην επικαιρότητα το θέμα της φορολογίας με πάτημα τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται και τονίζουν ότι: "Μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, της κοινωνίας, ακόμα και βουλευτών της συμπολίτευσης (Ν. Μπακογιάννη κα), αλλά και του οικονομικού επιτελείου της ίδιας της κυβέρνησης (Σταικούρας, Θεοχάρης) έχει εκφράσει διαφωνία ή και δυσφορία για τις δηλώσεις του υπ Οικονομικών για το θέμα της υπερφορολόγησης. Παρόλα αυτά ο κ Στουρνάρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014 επέμεινε στην αρχική του θέση. Μάλιστα ανέφερε ότι: «οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%»".
Όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα υπερφορολογούνται, ενώ οι ζάπλουτοι φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι".
Προσθέτουν ακόμη ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – ως απάντηση στην ανάγκη εξασφάλισης αυξημένων φορολογικών εσόδων που έχει δημιουργήσει η κρίση - είτε δημιουργούν νέα κλίμακα συντελεστών φόρου εισοδήματος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, είτε εισάγουν νέους προσωρινούς φόρους. Στην Ελλάδα έχει συμβεί το δεύτερο. Όπως λένε στην Κουμουνδούρου, αφενός, μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης κατά 3 μονάδες (από 45% σε 42%) αφετέρου, εμφανίστηκε πληθώρα νέων έκτακτων εισφορών (εισφορά αλληλεγγύης, «χαράτσι», τέλος επιτηδευματία κτλ).
Μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στα ακίνητα και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημειώνουν πως: Στο στόχαστρο αυτών των φόρων τίθεται και η ακίνητη περιουσία. Τα τελευταία χρόνια η φορολόγηση της έχει οκταπλασιαστεί (από 0,5 δις το 2010 σε 3,94 δις το 2014). Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 η αύξηση την επόμενη χρονιά θα είναι 41,4% σε σχέση με το 2013. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις έως τώρα διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ και χωρίς σημαντική κλιμάκωση των συντελεστών. Δηλαδή, θα επιβαρύνονται δυσανάλογα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. Επίσης, η αναλογία φόρων εισοδήματος και ακινήτων φτάνει πλέον στο 1 προς 3, γεγονός που δείχνει ότι η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας καταστρατηγείται πλήρως. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι, η φορολογία φυσικών προσώπων αυξήθηκε φέτος στα 7,9 δις από 6,4 δις το 2008 (παρόλη τη μείωση των εισοδημάτων και την άνοδο της ανεργίας), ενώ των νομικών προσώπων μειώθηκε φέτος στα 1,6 δις από 4,7 δις το 2008.".
Λένε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά κατηγορείται ως Κασσάνδρα για τις προβλέψεις που κάνει σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν είναι οι αντιπολιτευτικές ανάγκες που επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης, αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Την Τετάρτη ήρθε ένας διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, να διαψεύδει και αυτός τις αισιόδοξες προβλέψεις, μολονότι είναι ακραιφνής υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμφωνεί με την πολιτική των μνημονίων. Στην έκθεση του για την Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη συνέχισης αυτών των πολιτικών, αλλά παράλληλα προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις του προγράμματος και επισημαίνει ότι η ελληνική κρίση αφήνει τέσσερις μεγάλες κληρονομιές: χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κοινωνικές ανισότητες, κρίση εμπιστοσύνης (ομιλία προέδρου ΟΟΣΑ κ Γκουρία)".