Διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα, με την επέκταση του χρόνου λήξης του για να πέσει η τιμή.
"Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για την διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει" διευκρίνισε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Ο κ. Σκορδάς πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση, και παράλληλα αυτό θα βοηθήσει και τους μικρότερους παραγωγούς.
O υφυπουργός σημείωσε ότι είναι κατανοητή και σεβαστή η ανησυχία των κτηνοτρόφων, προσθέτοντας πάντως ότι το σημερινό καθεστώς αντί να βοηθά την ανάπτυξη συντελεί στη συρρίκνωση της οικονομίας.
Αποστάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης που προωθεί την επέκταση της διατηρησιμοτητας στο φρέσκο γάλα, μετά τις σχετικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ πήρε μιλώντας στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
"Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα", δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε: "Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής".
Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε "γκιούμι" (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. "Δεν είναι αυτόματη η μεταφορά ενός μοντέλου από ένα σημείο της Ευρώπης σε ένα άλλο, λόγω συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων", υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πάντως πως, αν η επέκταση περάσει, "θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου και για αυτό στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της ντόπιας παραγωγικής διαδικασίας".
Ως προς το ενδεχόμενο καθιέρωσης συστήματος πολλαπλών ημερών φρέσκου γάλακτος με ειδική σήμανση "μίας ημέρας", "δύο ημερών" κλπ., ο υπουργός είπε ότι "η φρεσκάδα δεν μπορεί να ορίζεται με επίθετα διότι είναι ποιοτικός δείκτης" και επεσήμανε πως "όταν ορίζεις μια έννοια με επίθετα θα πρέπει να υπάρχει η έννοια των βαθμών, φρέσκο, φρεσκότερο, φρεσκότατο".