Μαραθώνια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα εργασιακά

Ευρεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Εργασίας έχει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς  στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Μάλιστα η σύσκεψη εξελίσεται σε μαραθώνια καθώς ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ήδη έχουν περάσει πάνω από τέσσερις ώρες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.
 
Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους εκπροσώπους των δανειστών, για να προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει την έκθεση της, έτσι ώστε, στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκ ευρώ.

Στη σύσκεψη μετέχει το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Γ. Στουρνάρας, ενώ θα είναι και ο Γ. Βρούτσης, καθώς τα εργασιακά αποτελούν φλέγον ζήτημα.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να τρέξουν με όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα ώστε το Eurogroup να δώσει το πράσινο φως και η χώρα να λάβει το ποσό - μαμούθ από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στην ίδια "Καθημερινή" ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής “συνιστούν θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να τρέξουμε κόντρα στο χρόνο, για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τη δόση του Νοεμβρίου. Χρειάζεται συντονισμός όλης της κυβέρνησης για να προλάβουμε τον Νοέμβριο”.

Σύμφωνα με το Mega o πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να δει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα και τι μπορεί περαιτέρω να αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά για το θέμα των εργασιακών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει να παραμείνουν παγωμένες οι ωριμάνσεις της τριετίας κατά την πρώτη δεκαετία της εργασίας έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%, όπως είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, και όχι να καταργηθούν όπως προτείνει η τρόικα.

Υπό συζήτηση η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση

Η κυβέρνηση φέρεται να συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση που τώρα είναι στους έξι μήνες με ενδεχόμενη μείωση του χρόνου αυτού ίσως και στους τρεις μήνες.

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η μεγάλη προσπάθεια εστιάζεται στην διάσωση των αποζημιώσεων απόλυσης για τους εν ενεργεία εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και κυρίως για εκείνους που λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές.

Για το θέμα θα κληθούν να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί εάν και εφόσον μέσα στα επόμενα 24ωρα "κλείσει" η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση του προϋπολογισμού όπου θα καταγράφονται ως δημοσιονομικό όφελος οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων ενώ ενδεχομένως να υπάρχει ένα δεύτερο άρθρο που θα εξηγεί από που προέρχονται τα συγκεκριμένα έσοδα.

Αναφορικά με τα διαρθρωτικά, η κατεύθυνση είναι να συμπεριληφθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο που επίσης θα έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντως όπου και θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και αλλαγές που περιλαμβάνουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας και Οικονομικών.