Επιμένει ο Στουρνάρας: Οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται

Επιμένει ο υπουργός Οικονομικών ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται. Απαντώντας σε κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη για την προχθεσινή του συνέντευξη, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως "οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ το ίδιο έτος, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 25,7%. Αυτό λοιπόν, δείχνει πως σε συνολικά επίπεδα, η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη".

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζητά τον Προϋπολογισμό του 2014, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι: "Το 2014 ξαναμπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Αν η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 0,6%, να δουλέψουμε για να την ξεπεράσουμε. Γι' αυτό χρειάζεται επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ" .

"Υπό ομαλές συνθήκες, θα απαιτείτο μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Χαλάρωση όμως θα σήμαινε εξάλειψη κάθε προοπτικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και ο Προϋπολογισμός το 2014, θέτει ως πάγιο και αδιαπραγμάτευτο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα" σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για την επίτευξη - και μάλιστα επί τα βελτίω - των στόχων του Προϋπολογισμού του 2013, αν και για την έξοδο από την κρίση "έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας". Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο και των άλλων χωρών που έχουν μπει σε προγράμματα ενίσχυσης.

Από κει και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να σκιαγραφήσει στην ομιλία του τη συνολική εικόνα, όχι μονάχα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού κράτους.

Κρατώντας αποστάσεις από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο (το οποίο διακρίνουν στις μεταρρυθμίσεις κάποιοι "λόγω ιδεολογικής ακαμψίας"), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μετάβαση στο νέο κράτος "δεν είναι διαδικασία καταιγιστικών αλλαγών που συμβαίνουν σε μια νύχτα, αλλά σοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποιείται με στοχευμένες τομές". Στο πλαίσιο αυτό, εξαλείφονται θύλακες διαφθοράς, εγκαθιδρύονται στιβαροί μηχανισμοί εποπτείας, γίνεται καλύτερη στόχευση των δημοσίων δαπανών και μάλιστα των κοινωνικών. "Το νέο κοινωνικό πρότυπο, θα είναι περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των πλέον αδύναμων στην κοινωνία. Η εποχή που ένας εφοπλιστής μπορούσε να παίρνει προνοιακό επίδομα, έχει φύγει ανεπιστρεπτί" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο - συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών - η Παιδεία θα επενδύει στο τρίγωνο "έρευνα-εκπαίδευση-καινοτομία" και θα ξεπερνά τους στόχους των αποφάσεων της Λισαβόνας για το εκπαιδευτικό σύστημα. "Όχι μόνον θα έχουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά, αλλά μία εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών της χώρας, με τα δημόσια πανεπιστήμια, μέσω σοβαρής αξιολόγησης να μετατρέπονται σε θύλακες καινοτομίας και έρευνας".

"Ένα νέο πρότυπο αναδύεται" διατράνωσε ο κος Στουρνάρας - και η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από διχαστικές λογικές. Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε έτσι τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την επιλογή τους "να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής με πολιτικό και προσωπικό κόστος" και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, "να σταματήσουν την καταστροφολογία και να συμβάλουν με προτάσεις για βιώσιμες λύσεις".

"Η αντιπολίτευση θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα, να μην αντιδρά στο συμμάζεμα του κράτους όπου χρειάζεται, να κάνει παραγωγική και όχι ισοπεδωτική κριτική και να καταθέτει σοβαρές και στοιχειοθετημένες προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.