Τον “πανηγυρικό τόνο” που, όπως λένε, προσπαθεί να δώσει στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 η κυβέρνηση, στηλιτεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές της Κουμουνδούρου να επισημαίνουν πως δεν είναι μόνο οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης που έχουν φτάσει στα όρια τους, καθώς οι κοινωνικές αντοχές και πλειάδα οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών δείχνουν ότι μόνο αισιοδοξία δε δημιουργεί ο φετινός προϋπολογισμός.
Όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, η Κομισιόν δεν πείθεται από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, και άρα πρόκειται για προϋπολογισμό υπό αίρεση, ενώ είναι και προϋπολογισμός διάλυσης του κοινωνικού κράτους, καθώς, όπως παρατηρούν, το υπουργείο Εργασίας θα έχει σε σχέση με πέρυσι 1,4 δισ. λιγότερα, το υπουργείο Υγείας 1 δισ. λιγότερο και το υπουργείο Παιδείας 300 εκατ. λιγότερα. “Είναι σαφές ότι τρεις τομείς που θα έπρεπε να είναι αντίβαρο στην κρίση που διανύουμε και αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα ορατά σε όλους τους πολίτες δέχονται περαιτέρω υποβάθμιση”, αναφέρουν.
Επιπλέον, σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι το ποσό που προβλέπεται για τις δημόσιες επενδύσεις είναι χαμηλότερο από αυτό του 2013 (6,8 δισ. έναντι 6,85 δισ.), επισημαίνοντας ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να χρησιμοποιηθούν ξανά οι Δημόσιες Επενδύσεις ως το σύνηθες μαξιλάρι για περικοπές όπου δημιουργηθούν τρύπες εξόργισε ακόμα και την τρόικα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Παράλληλα, τονίζουν πως η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 είναι είτε όνειρο θερινής νυκτός, είτε μια ακόμη κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται υφεσιακά μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Σημειώνουν, τέλος, ότι και όλα καλά να πάνε με τις αισιόδοξες προβλέψεις του 2014, τα πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνονται από το 2016 και μετά θα πρέπει να υπερβαίνουν το 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δισ.) και η τρόικα θα συνεχίζει τις συχνές επισκέψεις μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών, όπως πρόσφατα διευκρίνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν.
“Όσο αποφασισμένη και αν είναι η κυβέρνηση για Success Story δεν μπορεί να υλοποιήσει εξωπραγματικές ιστορίες. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σε σχέδιο που να περιλαμβάνει ταυτόχρονα 3% αυξήσεις του ΑΕΠ και 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα (για σειρά ετών) και επιπλέον να περισσεύει και κάτι για να πηγαίνει στην αποκατάσταση των αδικιών (όπως ψευδώς διακηρύττει ο πρωθυπουργός)”, σχολιάζουν.