Ένα σχέδιο περικοπής προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014, έχει ήδη κατατεθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, προς όλα τα υπουργεία, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το “Βήμα της Κυριακής”.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τα στελέχη της τρόικας στη συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη εβδομάδα πως οι περικοπές στο Δημόσιο για το 2014 (με στόχο τις 11.000 απολύσεις) θα γίνουν με τρεις τρόπους:
1. Με κατάργηση φορέων που δε χρειάζονται επειδή δεν επιτελούν πλέον κανένα έργο
2. Με συγχώνευση ομοειδών φορέων, ώστε να περικοπεί το μισθολογικό κόστος τους
3. Με εξοικονόμηση προσωπικού στις μεγάλες ΔΕΚΟ και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τρίτο άξονα, και σύμφωνα με το “Βήμα” μόνο στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων έχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες με συνολικά 12.708 υπαλλήλους, με πρώτη την “ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες” με τακτικό προσωπικό 5.866 ατόμων, και ακολουθεί η “Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ” με 2.474 υπαλλήλους και ο ΟΣΕ με 1.689 υπαλλήλους. Στο "στόχαστρο" βρίσκεται επίσης και η Αττικό Μετρό ΑΕ, με 429 υπαλλήλους τακτικό προσωπικό.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (1.385 υπάλληλοι), στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (359 υπάλληλοι), στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (224 υπάλληλοι), στην Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (81 υπάλληλοι) και στις Ελληνικές Αλυκές (36 υπάλληλοι).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει το προσωπικό στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα (710 υπάλληλοι), στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (626 υπάλληλοι) και στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (475 υπάλληλοι).
Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ανώνυμες εταιρείες, με σημαντικότερες τη ΜΟΔ ΑΕ και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (1.115 και 131 υπάλληλοι αντίστοιχα).
Τέλος, στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητούνται περικοπές προσωπικού στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (359 υπάλληλοι) το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (271 υπάλληλοι) και στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (31 υπάλληλοι).
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, για τις εταιρείες αυτές δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, αλλά απευθείας απόλυσης, κατόπιν αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν θα είναι εύκολο να ολοκληρωθεί, και ορισμένοι υπουργοί προειδοποιούν ότι αν επιχειρηθούν περικοπές προσωπικού, θα ακολουθήσουν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που διαδραματίζονται επί 80 ημέρες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.