Αισιόδοξη ότι η Ελλάδα “θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”, αλλά και... αμείλικτη στην τήρηση του προγράμματος, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε ανάμικτα μηνύματα στην Αθήνα, επαινώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως “αν οι Έλληνες θέλουν να δίνουν καλύτερες μέρες, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Η δουλειά που έχει η Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά εφικτή”.
Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ζητώντας αυτές να ολοκληρωθούν γιατί “η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και δε θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αρχίσει”, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, τόνισε ότι το ζήτημα θα εξετασθεί ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να συνυπολογισθούν τα έσοδα. Αναφέρθηκε πάντως σε "όχι τεράστιο κενό", αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των δεσμεύσεων.
Σε αυτή τη βάση, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πρωθυπουργός εξασφάλισε έναν καλό λόγο από τη “σιδηρά κυρία” της Ευρώπης, αλλά όχι κάτι παραπάνω, που άλλωστε κανείς δεν περίμενε ρεαλιστικά.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι "σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας”, υπενθυμίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014, ενώ για το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα" και ότι "θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".
"Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού", σημείωσε ο πρωθυπουργός και σχολίασε: "Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα".
Σόιμπλε: Είμαστε στο σωστό δρόμο
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλάμβανε τη σφοδρή αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης στη χαλάρωση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα στην Ελλάδα, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο.
"Η επιτυχία που μπορούμε να δούμε (στην ευρωζώνη), αλλά και στην Ελλάδα, δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Γι' αυτό πρέπει να αποτρέψουμε το λάθος της χαλάρωσης των προσπαθειών μόλις υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε σύμφωνα με τη Wall Street Journal. "Αυτό θα πρέπει να το εκλάβουμε, και εμείς και η Ελλάδα, ως επιβεβαίωση ότι ο δρόμος είναι σωστός και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουμε σε αυτόν. Και ότι τελικά αποδίδει το να παραμένουμε σ' αυτόν τον δρόμο".
Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα
Σκληρό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε “αξιοθρήνητο” τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως μοναδικό του διαπραγματευτικό επιχείρημα στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ είναι το “ λυπηθείτε μας γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Η σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
“Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Ας μην γελιόμαστε. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα θα συναντήσει την κα Μέρκελ για να την παρακαλέσει να τον λυπηθεί, μεταφέροντας δηλαδή τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για νέα επιβάρυνση και νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές. Και με μοναδικό επιχείρημα, λυπηθείτε μας γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το επιχείρημα του πρωθυπουργού και δεν ξέρω αν η κυρία Μέρκελ θα τον λυπηθεί. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι σίγουρα είναι αξιοθρήνητος”.
ΔΗΜΑΡ: Ούτε χαραμάδα για ελάφρυνση χρέους
“Ο κ. πρωθυπουργός διασφάλισε από την κ. Μέρκελ την υποστήριξη στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνησή του. Δεν υπήρξε όμως η παραμικρή χαραμάδα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνάντηση.