ΠΑΣΟΚ: Οι κόκκινες γραμμές Βενιζέλου

"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αξιολογούν από κοινού την κατάσταση" τονίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνουν ότι παρά τις όποιες συζητήσεις ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τη γραμμή τις τέσσερις κόκκινες γραμμές:

1. Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων

2. Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο. των δύο κομμάτων

3. Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού

4. Όχι ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι τέσσερις αυτές κόκκινες γραμμές συνιστούν θεμελιώδη θέση της κυβερνητικής πολιτικής αφενός γιατί στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής εξόδου από τη δύσκολη περίοδο των θυσιών που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με το μνημόνιο, υποστηρίζεται.

Ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί κύκλο επαφών με ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά κόμματα που μετέχουν στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές του με την ηγεσία του SPD που θα μετάσχει στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Τέτοιες επαφές έγιναν και πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντηση του με την κα Μέρκελ.

Μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φιλική συνομιλία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με τον Ολι Ρεν με αντικείμενο την πορεία του ισχύοντος δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άδικη και βλαπτική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη, τη συζήτηση που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου μέσα από την δημόσια αντιπαράθεση ΔΝΤ / Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως είναι θετικοί για την Ελλάδα όλοι οι οιωνοί από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο έλλειμμα με υπονομευμένο τον παρονομαστή, δηλαδή τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του χρέους. Γι αυτό περιλήφθηκε στο δεύτερο πρόγραμμα η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης που πρέπει να συνεκτιμάται.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλα ούτε και λόγος για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση αυτή.

Αντιθέτως πιστεύει ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών απελευθερώνει παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις και περιορίζει το ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο του υποστηρικτή του συντεχνιασμού και των χειρότερων όψεων της μεταπολίτευσης.

Σταθερή και επιμονή είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ και για μια σειρά από ζητήματα εμβληματικού χαρακτήρα ιδιαίτερα κρίσιμα για ευαίσθητες ομάδες, με κορυφαίο το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η σκλήρυνση της στάσης του κ. Χατζηδάκη στις επαφές με την τρόικα οφείλεται εν πολλοίς στην καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πώς δεν χωρεί καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.