Ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού τίθεται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, μετά και την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν ενδεχόμενο συνεργασίας είτε ξανά με την κυβέρνηση είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πολιτικός χρόνος που ακολούθησε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση διόγκωσε τον σκεπτικισμό στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, που βλέπει τα ποσοστά του να μην ανακάμπτουν ουσιαστικά μετά την απόφαση να διαφοροποιηθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Σταθμός για τις εσωκομματικές εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει το 2ο συνέδριο του κόμματος (13-15 Δεκεμβρίου).
Νέο κεφάλαιο στο διάλογο για το θέμα των συνεργασιών άνοιξαν δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη στις αρχές της εβδομάδας. Στη μία άφηνε ανοικτή την πόρτα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην άλλη ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής συμφωνίας ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης είναι αρνητικός και απέναντι στην κίνηση των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, θέση με την οποία διαφώνησε ανοικτά ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είχε διαφωνήσει και με την απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Λυκούδης: "Κίνδυνος γελοιοποίησης"
Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης, με κείμενό στην προσωπική του ιστοσελίδα, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ "παρουσιάζει εικόνα που ούτε τα πρόσωπα που την απαρτίζουν τιμά ούτε την ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αναφέρομαι στο παραλυτικό αποτέλεσμα που επιφέρουν από τη μια η δυσκαμψία μας στις προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνονται και από την άλλη οι συνεχείς, αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών μας για το μείζον ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών".
Αλλού επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Όπως γνωρίζετε, δεν συμφώνησα με το χρόνο, τον τρόπο και την αφορμή της αποχώρησής μας από την κυβέρνηση. Έκτοτε δεν συνδιαμορφώνω μεν την πολιτική γραμμή του κόμματος, εξακολουθώ όμως να προειδοποιώ για την πολιτική και επικοινωνιακή μετέπειτα πορεία μας και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε. Ωστόσο στο ερώτημα της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ΔΕΝ τοποθετούμαι. Μάλλον είμαι και ο μόνος που σιωπά. Διότι συναισθάνομαι ότι καραδοκεί ένας κίνδυνος για το κόμμα μας, ο κίνδυνος της γελοιοποίησης. Πολλοί τον παραβλέπουν, κάποιοι δεν τον συναισθάνονται καν, αλλά είναι υπαρκτός".
Συμπληρώνει μάλιστα ότι η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει "εικόνα πολιτικής Βαβέλ», γεγονός που -όπως συμπληρώνει - αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, ενώ σημειώνει ότι η ΔΗΜΑΡ έχει μέλλον "αν επιχειρήσει να λειτουργήσει ως καταλύτης στο πεδίο της ανασυγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, με επιδίωξη την πολιτική και ηθική ηγεμονία των απόψεων και των προσώπων της. Κι αυτό θα το πετύχει μόνο συνειδητοποιώντας και εγκαταλείποντας την πολιτική αγοραφοβία".
Παπαδόπουλος: Ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ όλων των εποχών
Τη δική του απάντηση σε όσους μιλούν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Στο άρθρο που υπογράφει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", με τίτλο "Ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ", περιγράφει με μελανά χρώματα την πολιτική εξέλιξη του κόμματος της Κουμουνδούρου και υποστηρίζει ότι είναι "χειρότερο" σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010.
Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για πρόσωπα όπως ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, και το ενδεχόμενο συνεργασίας, καθώς και το γεγονός ότι πήρε "όλα τα απομεινάρια από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το αλλαζονικό ύφος, τις απρέπειες με σκιτσογράφους και εσωκομματικούς διαφωνούντες".
"Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον απομακρυνθεί από οτιδήποτε ρομαντικό και εναλλακτικό είχε ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς. Τον πολιτικό πολιτισμό, την ανοχή στη διαφωνία, το σεβασμό στον αντίπαλο, την ανεκτικότητα στην κριτική από τα ΜΜΕ".
"Εν κατακλείδι, όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, είναι δυνατόν σήμερα να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας;", καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.