Μέχρι σήμερα, όσοι αποκτούσαν δικαίωμα να εκλέξουν τους εκπροσώπους της χώρας μας που θα κυβερνήσουν για τα επόμενα χρόνια θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι τα 18 τους. Παρόλ' αυτά κάτι τέτοιο τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Και μάλιστα από τον καθ' ύλην αρμοδιο για τέτοια ζητήματα, τον υπουργό Εσωτερικών.
Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απόψε με θέμα "Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής", ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί το δικαίωμα της ψήφου στα 16.
Βέβαια στην περίπτωση αυτή τίθεται από κάποιους το ζήτημα εαν και κατά πόσο ένας νέος 16 ετών έχει πλήρη συνείδηση, αλλά και γνώση του τι θέλει πραγματικά να ψηφίσει. Ειδικά όταν από την ψήφο του κρίνεται το μέλλον της χώρας. Γεγονός πάντως είναι ότι με την εισβολή και εξάπλωση της τεχνολογίας στη ζωή μας, η δύναμη της πληροφορίας, αλλά και της αναζήτησης έχει διευκολυνθεί σημαντικά. Με αποτέλεσμα αν κάποτε για να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειαζόταν για να κρίνει ορθά και να ψηφίσει ορθότερα, χρειαζόταν πολύς περισσότερος χρόνος και κόπος, τώρα πια να έχει αλλάξει το τοπίο.
Ο κύριος Γρηγοράκος περιγράφοντας τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για τις τοπικές εκλογές, επανέλαβε ότι ο τρόπος οργάνωσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε κομματικές, παραταξιακές ή προσωποκεντρικές πλειοψηφίες, και ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο η αποδέσμευση της εκλογής δημάρχου από εκείνη των δημοτικών συμβούλων με τα δύο ψηφοδέλτια, είναι αναμφίβολα μία μεγάλη μεταρρύθμιση και καινοτομία.
Επιπλέον, ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το δικαίωμα της ψήφου από τα 16 έτη, είναι επίσης κάτι το θετικό το οποίο θα πρέπει καθιερωθεί.