Κατατίθεται ο προϋπολογισμός και τα μέτρα θα έρθουν χωριστά

Ο χρόνος είναι αμείλικτος για την κυβέρνηση εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014, μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς συμφωνία με την τρόικα και, επίσης, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Συνεπώς, έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων, ξεχωριστών από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό.

Μέσα σε όλα, το οικονομικό επιτελείο θα αναχωρήσει την Πέμπτη για την "εμβόλιμη" συνεδρίαση του Eurogroup (θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ευρωζώνης, παράγοντας που πιέζει ακόμη περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τις προθέσεις της τρόικας για επάνοδο στην Αθήνα. Ένα από τα σενάρια, μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κάνει λόγο για επάνοδο τον Δεκέμβριο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup του Φεβρουαρίου.