Κόντρα βουλευτών για τις… αποδοχές τους

Από το βήμα του βουλευτή, πράγμα σπάνιο για πρόεδρο της Βουλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κάλεσε όσους βουλευτές το επιθυμούν, να μεταβούν στο λογιστήριο και να ζητήσουν τη μείωση της βουλευτικής τους αποζημίωσης έως όσο ποσό επιθυμούν.

Η συζήτηση για τις βουλευτικές αποζημιώσεις άναψε τη Δευτέρα, καθώς ο προϋπολογισμός για το 2014 δεν προβλέπει μείωση στις αποδοχές τους.

Ο χορός της συζήτησης άνοιξε με τις δηλώσεις του βουλευτή Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, που μίλησε για δυσκολίες συναδέλφων του να τα βγάλουν πέρα, αλλά κυρίως δήλωσε ότι "με 2.000 ευρώ το μήνα, δε θέλω να είμαι βουλευτής".

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν τροπολογία σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, βάσει της οποίας η βουλευτική αποζημίωση εξομοιώνεται με τον βασικό μισθό του διπλωματικού υπαλλήλου με το βαθμό του Πρέσβη (1.899 ευρώ).

Πέρα από την απάντηση Μεϊμαράκη, η διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής μετά από εντολή του προεδρείου είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις βουλευτικές αποδοχές.

Πόσα εισπράττουν μηνιαίως οι βουλευτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα χρήματα που λαμβάνει μηνιαίως κάθε βουλευτής στο χέρι κυμαίνονται από 7644,79 ευρώ εως 8178,79 ευρώ ανάλογα με την εκλογική του περιφέρεια. Στα συγκεκριμένα ποσά όμως δεν έχει συμπεριληφθεί και η αποζημίωση για την συμμετοχή στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (σ.σ. 75 ευρώ ανα συνεδρίαση).

Όπως προκύπτει από τον πίνακα οι βουλευτές λαμβάνουν με την μορφή μετρητών την βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, ταχυδρομική ατέλεια και έξοδα κίνησης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η μηνιαία αποζημίωση για την συμμετοχή στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Επίσης, η βουλευτική αποζημίωση είναι σταθερή για όλους τους βουλευτές στα 5.705,60 ευρώ το μήνα όπως σταθερή είναι και η ταχυδρομική ατέλεια στα 909,31 ευρώ. Αυτό που μεταβάλλεται είναι το ύψος του επιδόματος οργάνωσης γραφείου και των εξόδων κίνησης ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια των δικαιούχων.

Ειδικότερα υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες:
- A Κατηγορία (Επικρατείας – Α  & Β Αθηνών - Α& Β Πειραιώς - Έβρου- Ζακύνθου - Ηρακλείου - Α θεσσ/κης - Καβάλας - Κερκύρας - Κεφαλληνίας - Κοζάνης - Λέσβου - Α & Β Πειραιώς - Σάµου - Χανίων - Χίου )
- Β Κατηγορία (Αργολίδας - Αττικής - Βοιωτίας -Έυβοιας - Ηµαθίας - Κιλκίς - Κορινθίας - Λασιθίου - Ξάνθης - Ροδόπης - Πέλλης - Πιερίας - Ρεθύµνης)
- Γ Κατηγορία (Αιτωλοακαρνανίας - Αρκαδίας - Άρτας - Αχαίας - Γρεβενών - Ευρυτανίας - Ηλείας - Θεσπρωτίας - Ιωαννίνων - Καρδίτσας – Καστοριάς)
- ∆ Κατηγορία (Κυκλάδες - ∆ωδεκάνησα)

Οι βουλευτές που ανήκουν στην Α κατηγορία λαμβάνουν επίδομα γραφείου 738,88 ευρώ και οι υπόλοιποι 935,88 ευρώ.

Αντίστοιχα για τα έξοδα κίνησης ισχύουν τα εξής: Α κατηγορία: 291 ευρώ, Β: 389 ευρώ, Γ 486 ευρώ και Δ 648 ευρώ

Υπο αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των μηνιαίων βουλευτικών εισοδημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Βουλευτές:

Α κατηγορίας: 7644,79 ευρώ
Β κατηγορίας: 7939,79 ευρώ
Γ κατηγορίας: 8036,79 ευρώ
Δ κατηγορίας: 8178,79 ευρώ.

Τι ειπώθηκε στη Βουλή

Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της δραστικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, διά στόματος του βουλευτή Λαρίσης, Δημήτρη Γελαλή, που είχε οριστεί ομιλητής για το θέμα.

Από τη Νέα Δημοκρατία, μόνος εγγεγραμμένος στη λίστα των ομιλητών είναι ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος.