Διπλό ήταν σήμερα το ραντεβού της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μετά την πρωινή συνάντηση ακολούθησε μία ακόμα σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας, με βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εν όψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.
Ενδιάμεσα, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισκέφθηκαν και το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκε το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως οι συζητήσεις θα είναι συνεχείς μέχρι και την Πέμπτη.
Σε ερώτηση για το εάν οι επικεφαλής της τρόικας θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι και την κατάθεση του Προϋπολογισμού το εν λόγω στέλεχος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξερχόμενο της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως "έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση" και ερωτηθείς για τη συνεισφορά του υπουργείου του στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού είπε πως τα "700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσημα".
Στα 400 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή το χάσμα που χωρίζει Κυβέρνηση και τρόικα αναφορικά με την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό με τους δανειστές να προσδιορίζουν τα πρόσθετα μέτρα για το 2014 στα 1,7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει πως το κενό δεν ξεπερνά τα 1, 3 δισ. ευρώ.
Ο Προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή και θα προβλέπει για το 2013 διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, χωρίς να κάνει αναφορά σε κανένα νέο μέτρο για το 2014.
Οι παρεμβάσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ που έχει προσδιορίσει η Κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και έχει καταθέσει στην τρόικα αφορούν σε δράσεις κατά της εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, στην μείωση των δαπανών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ, στις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, σε εξοικονομήσεις από το ενιαίο μισθολόγιο και παρεμβάσεις σχετικές με την φορολογική συμμόρφωση.
Εξ αυτών τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε μέτρα του υπουργείου Εργασίας, που από μια "πρώτη ανάγνωση" η τρόϊκα έχει ήδη απορρίψει ως μη αποτελεσματικά τα 200 εκατ. ευρώ. Περίπου 100 εκατ. ευρώ εξοικονόμησης αναμένονται από τις παρεμβάσεις στο ενιαίο μισθολόγιο, πεδίο που -και αυτό -συγκεντρώνει τον σκεπτικισμό της τρόικα.