Χατζηδάκης: Δεν τίθεται θέμα κατάσχεσης πρώτης κατοικίας

Διαψεύδει για μία ακόμα φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, το ενδεχόμενο να υπάρξει αρμαγεδδών μέτρων, που θα πλήξει όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, χάνοντας τα σπίτια τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ένα τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί στις συζητήσεις του κυβερνητικού επιτελείου με την τρόικα, ενώ επικαλείται το νόμο Κατσέλη, ο οποίος όπως λέει προστατεύει την περιουσία.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει, ο κύριος Χατζηδάκης, υποστηρίζει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και όχι την ουσία του.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο υπουργός, μιλώντας στο ΒΗΜΑFM:

Δεν ισχύουν αυτά που αναγράφονται ως εικασίες σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ή Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι δηλαδή θα υπάρχει Αρμαγεδδών που θα πλήξει ανθρώπους που είναι σε μεγάλη ανάγκη και θα χαθούν τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει ούτε έχει τεθεί στις συζητήσεις μας με την τρόικα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από εμάς, και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο και να σώσουν την α’ κατοικία τους. Στις συζητήσεις με την τρόικα δεν έχει αμφισβητηθεί η φιλοσοφία και η λογική των δύο αυτών νόμων. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση είναι να μην περιοριστούμε στις ρυθμίσεις αυτές, αλλά να έχουμε ένα ευρύτερο στρώμα προστασίας για όσους το χρειάζονται και όχι για αυτούς που αποδεικνύεται ότι παριστάνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ μπορούν. Η ευαισθησία η δική μας και όλων είναι επικεντρωμένη – και σωστά – στους ανθρώπους που έχουν μια αδυναμία. Και θέλω να καταστεί σαφές ότι κάνουμε μια διαπραγμάτευση, η οποία θα τεθεί υπόψη των δύο κομμάτων που είναι στην κυβέρνηση, για να αποφασίσουν. Δεν έχουμε την αφέλεια να πάμε στη Βουλή χωρίς αυτό (το διάλογο). Και είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό.
Επιχειρώ από το περασμένο καλοκαίρι να καθησυχάσω και όχι να τρομοκρατήσω κόσμο, που έχει τρομοκρατηθεί, ενώ δεν θα έπρεπε. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν καθησυχάζονται, γιατί σ’ αυτή τη συζήτηση, ό,τι και να πεις, περισσεύει. Αν βγει κάποιος και πει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πλειστηριασμών, είναι ανάλγητος… Αν πει ότι πρέπει να έχουμε μέριμνα, κανείς δεν τον πιστεύει. Τι να πω; Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση και οι βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη να αποφασίσουν.
Με μία λέξη παραπάνω ή παρακάτω, μπορεί να δημιουργηθεί νέος κύκλος σεναρίων και να κινδυνεύουμε πλέον να συζητάμε για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και όχι για την ουσία.
Επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε μία λεπτή φάση, δεν θέλω να αρχίσω να αναλίσκομαι σε σενάρια, διότι θα είμαι το βράδυ στα δελτία για να εξηγώ αυτά τα σενάρια. Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει ευαισθησία τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και από εμάς. Αλίμονο, είναι μια καυτή πατάτα το θέμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με όσο καλύτερη διαπραγματευτική τακτική γίνεται. Έχουμε απόλυτη επίγνωση του πόσο κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητο είναι το θέμα. Δεν θα το προσεγγίσουμε με λαϊκισμό ή ανορθολογισμό, αλλά από την άλλη πλευρά ασφαλώς ξέρουμε τα κοινωνικά προβλήματα και τις μειώσεις των εισοδημάτων ή την ανεργία. Τα λαμβάνουμε όλα υπόψη στη διαπραγμάτευση. Αλίμονο.
Θέλω να ελπίζω μέσα στο Δεκέμβριο (ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα). Θα δουλέψουμε εντατικά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τις τιμές στην αγορά

Δεν έχουμε στη διάθεσή μας κάποια μαντζούνια ούτε μπορούμε να διατάξουμε τις τιμές να πέσουν. Θυμάστε παλαιότερα τις μάχες του τελάρου που ξεκίνησαν με ενθουσιασμό και στη συνέχεια κατέληξαν όπως κατέληξαν. Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές ευρωπαϊκές πρακτικές, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο, ψηφίσαμε τους τελευταίους μήνες καινούργιες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερες εταιρείες να πωλούν προϊόντα σε περισσότερα σημεία, για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Μετά, ψηφίσαμε το πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για να ωφεληθούν οι καταναλωτές. Ανοίξαμε την κεντρική αγορά της Αθήνας και σύντομα θα κάνουμε το ίδιο στη Θεσσαλονίκη και στα πλαίσια αυτής της αντίληψης είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ για να εντοπίσει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά. Πώς ορισμένες ομάδες έχουν υπερπροστασία, για να εμποδίσουν άλλους να μπουν στην αγορά και έτσι να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό, σε βάρος του καταναλωτή.