Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την τρόικα καθώς δεν βρέθηκαν τα 'ισοδύναμά' για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στο 'όχι αλλα μέτρα'.
Έκτακτη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα έχει την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών.
Την Κυριακή θα υπάρξει και νέα συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου, προκειμένου να τεθούν και πάλι επί τάπητος οι λεπτομέρειες.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει, έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, συμφωνία για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευθεί, μέσα στον επόμενο μήνα, η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο,καθώς, στις 11 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με δημοσιονομικά μέτρα (περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας). Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC), ότι "δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα".
Θυμίζουμε ότι ο πήχης των μέτρων για το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει ανέβει, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, στο 1,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ως όπλο στην φαρέτρα της, η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί εφέτος στον προϋπολογισμό, για το οποίο, όμως, θα αποφανθεί οριστικά η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 344 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί επακριβώς μετά από τη συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή μπορεί να προέλθει από:
-Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής (η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος, από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε 250- 300 εκατ. ευρώ)
-Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και της φορολογικής διοίκησης (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος ανέρχεται σε 381 εκατ. ευρώ)
-Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς καμία παρέκκλιση, στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σύμφωνα με την τρόικα, το όφελος δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ)
-Την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων
-Τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Τέλος, ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παραμένουν, η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.