Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973», που διοργανώθηκε από τη Βουλή και παρουσιάζει τη φοιτητική εξέγερση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας, μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του αυτόπτη μάρτυρα φωτορεπόρτερ, Βασίλη Καραγεώργου.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα «κάρβουνα αναμμένα», τα οποία, όπως είπε «ανάλογα την επικαιρότητα, ανάλογα τη συγκυρία μπορούν πράγματι να ανάψουν ξανά τη φλόγα και να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε ενωμένοι όλοι μαζί σε νέες μορφές κοινωνικής μάχης ώστε να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να διεκδικούμε» και τόνισε πως «όταν είμαστε ενωμένοι όταν αφήνουμε τα προσωπικά και μικροκομματικά ζητήματα, τα οποία πολλές φορές τεχνητά, δημιουργούν τις αντιθέσεις, καταφέρνουμε πολλά και μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».
Ο κ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο κλίμα της εποχής, λέγοντας ότι «το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν η ελευθερία μας, η ελευθερία του λόγου, η προσπάθεια να ξεφύγουμε από ένα καθεστώς το οποίο χρόνο με το χρόνο είχε γίνει βάρος στη συνείδηση του ελληνικού λαού, που δεν άντεχε περισσότερο αυτού του είδους την πίεση» ενώ στη συνέχεια έκανε μνεία στο Κίνημα του Ναυτικού, την αντιστασιακή δράση ομάδας αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με σκοπό την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1973, υπογραμμίζοντας πως «οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού γνώριζαν εκείνη την ώρα ότι έπαιζαν κορόνα γράμματα την καριέρα τους και τόλμησαν, με πολλούς αξιόλογους και σοβαρούς ανθρώπους, πραγματικούς ήρωες, οι οποίοι μετέπειτα δεν θέλησαν να εξαργυρώσουν πολιτικά τις κινήσεις αυτές και τελικά με τις πράξεις τους φάνηκε σε όλη την Ευρώπη, μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε τότε ολόκληρη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ότι μια κατηγορία μόνο ολίγων επίορκων Συνταγματαρχών προσπαθούσαν να κρατήσουν τη διακυβέρνηση στη χώρα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2014 τονίζοντας πως «σε αυτό το χρονικό διάστημα οφείλουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις οι οποίες θα μας περάσουν σε ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης όχι μόνο σε επίπεδο εθνικών κρατών αλλά κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου θα έχει αυξηθεί η αλληλεγγύη, θα εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα τα ατομικά δικαιώματα και θα μπορούμε πράγματι να εργαζόμαστε όλοι ώστε οι λύσεις να ωφελούν τους πολίτες και να βελτιώνεται η ζωή τους. Γιατί γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε όλοι, για τον άνθρωπο, για να μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή με περισσότερη αξιοπρέπεια».
Ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Καραγεώργου, μέσα από το φακό του οποίου αποτυπώθηκαν τα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, ευχαρίστησε τη Βουλή και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την ευκαιρία να παρουσιαστεί το πολύτιμο αυτό φωτογραφικό υλικό, αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις μέρες και εξέφρασε την ευχή παρόμοια γεγονότα να μην λάβουν χώρα ξανά στην Ελλάδα.
Η έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973», παρουσιάζεται στον συνεδριακό χώρο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24.