Αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής στο κυβερνητικό σχήμα υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καβάλα.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών και συνέχισε λέγοντας ότι “δεν εξασφαλίζονταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηρίζονταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε”.
Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 ελήφθη “γιατί θέλαμε να δώσουμε λύση για τη χώρα και την κοινωνία. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και το ευρώ και να μην οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει”.
“Προγραμματική συμφωνία είχαμε και τότε”, παρατήρησε, “όταν συγκροτούσαμε και στηρίζαμε την κυβέρνηση, αλλά η προγραμματική αυτή συμφωνία από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά δεν τηρήθηκε”.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μοναδικό κριτήριο για τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του κόμματος είναι “η άσκηση της πολιτικής για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Μιας πολιτικής που είναι δυνατόν να οδηγήσει στην διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία”.
Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή για τη θέσπιση της απλής αναλογικής και της αφαίρεσης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα την επόμενη εβδομάδα, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ΔΗΜΑΡ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια ακόμη πρόταση για να μπει τέλος στη χρηματοδότηση των κομμάτων, "ώστε να παταχθεί η διαφθορά και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους για να επέλθει έτσι εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα, για το οποίο οι πολίτες δεν τρέφουν πια εμπιστοσύνη".