Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης από το φόρο στα ακίνητα

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να ξεπέρασε, την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχει μπροστά της ένα πιο δύσκολο σενάριο. Αυτό των διαφοροποιήσεων στη ψήφιση του νέου φόρου στα ακίνητα, όπου μάλιστα εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ήδη έχουν προκληθεί σημαντικές ρωγμές στην κυβέρνηση, ενώ ο ένας εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πλέον να είναι αρκετά "σχετικός" ως προς τη στήριξη προς τον Αντώνη Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ μετράει μεγάλες απώλειες, αφού από τους 33 βουλευτές που εξέλεξε στις εκλογές, έχει πλέον 27.

Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 10 βουλευτές στα δύο κόμματα που διαμηνύουν ότι εάν ο Γιάννης Στουρνάρας δεν αλλάξει σημαντικά τις ρυθμίσεις του εναίου φόρου ακινήτων, δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, με ότι και αν σημαίνει αυτό.

"Ας πέσει η κυβέρνηση" ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή όταν ρωτήθηκε εάν θα θέσει σε κίνδυνο το κυβερνητικό σχήμα επιμένοντας στις διαφωνίες του. Ανάλογες διαθέσεις έχουν κι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ φόβοι υπάρχουν και για βουλευτές της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ, οι πιθανοί αντάρτες είναι αρκετοί, με τους Θάνο Μωραΐτη, Χρήστο Γκόγκα και τον Κ. Σκανδαλίδη να εμφανίζονται ανάμεσα τους.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη και τη συμμετοχή αντιπροσωπειών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφωνήθηκε να βελτιωθεί το σχέδιο και να αλλάξει η φιλοσοφία του, όμως έτσι θα προκληθούν τεράστια βάρη σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 300.000 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις μετά τα όσα ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη για νέα πρόσκληση Κουβέλη στην κυβέρνηση.

"Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία καλώντας τη ΔΗΜΑΡ σε μία συζήτηση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας", δήλωσε στον realfm 97,8 η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ..

"Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια διπλά δύσκολη –θα έλεγα. Από τη μία μεριά η κυβέρνηση αυτή πρέπει να στηριχθεί διότι αν κάτι προέκυψε σαφώς από τη συζήτηση στη βουλή, η οποία παρεμπιπτόντως δεν ήταν του επιπέδου που θα απαιτούσε ο λαός, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να καταθέσει εναλλακτική, αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Αρα αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε αυτή η κυβέρνηση να στηριχθεί και να προχωρήσει και να είναι αποτελεσματικότερη στο έργο που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας. Αυτό απαιτεί κατά τη γνώμη μου πολιτικές κινήσεις", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Και πρόσθεσε: "Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία καλώντας τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είναι η αριστερά της ευθύνης κατά τη γνώμη μου, σε μία συζήτηση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη πλειοψηφία και χρειάζεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να γίνει καλώντας τον κ. Κουβέλη σε μία συζήτηση για μία συμμετοχή στην κυβέρνηση, της ΔΗΜΑΡ, και για μία προγραμματική συμφωνία η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει για την επόμενη διετία".

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από αυτή τη Βουλή να προκύψει κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι "τίποτα δεν είναι απίθανο". Πρόσθεσε ότι "δεν το αποδεχόμαστε εμείς, το θεωρούμε πως θα είναι μόνο επί τα χείρω. Δεν θα μπαίναμε σε καμιά τέτοια συζήτηση, το έχουμε αντιμετωπίσει ως ενδεχόμενο πολύ προσφάτως το καλοκαίρι, με την κρίση και έχουμε απόψεις και αποφάσεις πάνω σε αυτό".

"Η κίνηση που υπήρξε προχθές, δεν εννοώ μόνο την αποχώρηση της κ. Τζάκρη αλλά και τους 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν σήματα μιας διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης ή η διάσταση απόψεων που υπάρχει μέσα στη ΔΗΜΑΡ που είχε φανεί στο άρθρο 18 δύο μέρες πριν, σε σχέση με την ψηφιακή εποχή –τα αντίστοιχα που υπάρχουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες- διαμορφώνει μια μεγάλη κινητικότητα που αν ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει αυτού του τύπου τη "σύγκρουση", τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και προκύψει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης και της πλειοψηφίας, μπορεί πράγματι και πιστεύω ότι έχουν ενεργοποιηθεί από κομματικές ομάδες της ΝΔ να γίνει προσέγγιση διαφόρων από διάφορα κόμματα, έτσι ώστε να μην βρεθούνε προ εκπλήξεων και πέσει η κυβέρνηση", υπογράμμισε.