Φωτιά βάζει στη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση η ένταση που επικρατεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ξυλοδαρμό των βουλευτών Ζ. Κωνσταντοπούλου, Δ. Στρατούλη και Π. Κουρουμπλή από τα ΜΑΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να αποχωρήσει εάν δεν παρέμβει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι άτομα με πολιτικά είχαν μπει παρανόμως στην ΕΡΤ και για αυτό το θέμα θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας και πως δεν υπήρξε κάποια βίαιη επιχείρηση από πλευράς των βουλευτών.
Για το ίδιο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επικαλούμενος την βουλευτή Ραχήλ Μακρή είπε ότι προπηλακίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σκληρό τόνο απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά και είπε ότι δεν υπήρξε προπηλακισμός, αλλά επιχειρήθηκε βίαιη είσοδος των βουλευτών και άλλων ατόμων μέσα στο κτίριο, πράγμα το οποίο δεν επετράπη.
"Οι συγκεντρωθέντες πήγαν με δική σας παρότρυνση για να προκαλέσουν" είπε ο κ. Σταμάτης μιλώντας προς τον Α. Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους είπε ότι μπορούν να θεωρηθούν "οιονεί ηθικοί αυτουργοί" για τα όσα συμβαίνουν έξω από την ΕΡΤ. "Είναι απαράδεκτο να καλείτε σε συγκέντρωση για να προπηλακίσουν, δεν έχει ξαναγίνει αυτό είναι έξω από τα κοινοβουλευτικά ήθη, είναι παρότρυνση σε άσκηση βίας" είπε ο υπουργός Επικρατείας. (τελευταία ενημέρωση 20.48)
Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, μία ώρα δηλαδή μετά την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά του προεδρεύοντος Γιάννη Τραγάκη, εξαιτίας της απόφασης να μειωθεί ο χρόνος των τοποθετήσεων των βουλευτών από τα 7 λεπτά στα 5 λεπτά, λόγω του πλήθους των βουλευτών που επιθυμούν να μιλήσουν.
Τα ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής διότι μια φούχτα εργαζομένων έθετε σε κίνδυνο την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας και γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να πιάσουν δουλειά, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.
Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε έξαλλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται την απόφαση αυτή, αντιπροτείνοντας να μη διακοπεί η συνεδρίαση το μεσημέρι και να ξεκινήσει νωρίτερα την Κυριακή, με τον κ. Τραγάκη να τον εγκαλεί για τη συμπεριφορά του.
Ο κ. Καψής απάντησε στα όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λαφαζάνης.
Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Καψής, "αν η Δημόσια Τηλεόραση δεν έμπαινε στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής δεν θα καλυπτόταν η Ευρωπαϊκή Προεδρία" γι΄ αυτό και από τον Σεπτέμβριο είχε ζητήσει να παρέμβει ο εισαγγελέας διότι "έχουμε καθυστερήσει αρκετά ήδη".
"Το στοίχημα είναι η ΝΕΡΙΤ. Είναι στοίχημα οικονομικό, ότι πρέπει το ίδιο και καλύτερο προϊόν να βγαίνει με μικρότερο κόστος. Η ΕΡΤ ήταν το αποκούμπι κάθε παραπονεμένου. Ε, αυτό θα σταματήσει πλέον. Γι΄ αυτό και βάλαμε τις συμβάσεις έργου", είπε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επέμεινε δε ότι η ΝΕΡΙΤ είναι και στοίχημα πολιτικό "να κόψουμε τους δεσμούς με την κυβέρνηση και τα κόμματα". (τελευταία ενημέρωση 18.26)
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση “πρέπει να φτιάξετε τις φυλακές γιατί μπορεί να σας χρειαστούν”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα στελέχη της κυβέρνησης θα βρεθούν αντιμέτωπα με φυλάκιση στο μέλλον.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολίασε ότι η “βελόνα” του ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένη στο "όχι σε όλα", χαρακτηρίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση “θλιβερή συνέχεια των πιο αναχρονιστικών πολιτικών αντιλήψεων που δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις” και “φορέα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκιστικής αντίληψης”.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανέφερε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ σκιαμαχεί με το παρελθόν και θέλει να φέρει ξανά όσα μας κατέστρεψαν”, και υποστήριξε ότι “για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η πρόταση δυσπιστίας είναι θείο δώρο, διότι θα αποκαλυφθεί ποια είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη και τι είναι αυτό που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση”.
Στις τοποθετήσεις τους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης και ηγετικά στελέχη της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα ξεκαθάρισαν πως θα ψηφίσουν “παρών” στην ψηφοφορία, με τον κ. Λοβέρδο να τονίζει: “Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αρκείται στη μέριμνα για τους εθνικούς λογαριασμούς και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην ιδιωτική οικονομία, την οικονομία των οικογενειών. Καταδικάζουμε την πολιτική των εύκολων υποσχέσεων και της δημαγωγίας, αλλά και την άρνηση για μάχη κατά της ανεργίας και της ύφεσης”.