Μονομαχία κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Βουλής

Με υψηλούς τόνους από το... “καλημέρα” ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον τόνο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρώτος ομιλητής της ημέρας, Γιώργος Δραγασάκης, που τόνισε πως "μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πρόταση πέραν εκείνης του Μνημονίου, πρόταση που εξειδικεύεται και θα παρουσιαστεί ξανά στον ελληνικό λαό" και πρόσθεσε: "Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κυβέρνηση που θα εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Όταν έχεις ένα στόχο, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις, θα δώσουμε αγώνα μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας". Σημείωσε ακόμα πως "η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί να διαπραγματευτεί γιατί δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μόνο της χρέος πλέον είναι να παραιτηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στη χώρα να διεκδικήσει μια βιώσιμη θέση στην Ευρώπη και προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις".

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος είχε ζητήσει την ακύρωση της διαδικασίας, λόγω της προφυλάκισης στελεχών του κόμματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να του απαντά πως γίνεται αυτό που ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο πραγματικός στόχος του με την πρόταση μομφής είναι να γλιτώσει από τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα και κάνοντας λόγο για τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα.

Τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας είχε άλλωστε δώσει ήδη από το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως “εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε. Η δημοκρατία δε φοβάται την αλήθεια και δε φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος”, ενώ σκληρός ήταν στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας “εθνικά απαράδεκτη” τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξυπηρετεί συμφέροντα.

Απαντώντας, από το βήμα συνεδρίου που πραγματοποίησε στην Αθήνα το Levy Economics Institute, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι “αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση”.

Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον πρόεδρο του κόμματος να δηλώνει από την Κρήτη ότι κανείς από τους 300 βουλευτές δεν μπορεί πλέον “να κρυφτεί πίσω από την κομματική πειθαρχία ή από την εντολή του εκάστοτε αρχηγού” και να εκτιμά ότι όποιος ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης θα έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες, “εάν θα συναινέσει στη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου, να σβήσουν όλα τα σκάνδαλα, να μη δημευθεί η περιουσία κανενός πολιτικού παρά μόνο των πολιτών και να δοθεί άφεση αμαρτιών σε εκείνους που έφαγαν τη σάρκα της χώρας”.

Κατά της κυβέρνησης θα ψηφίσει και το ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα πάντως να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως “μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή είναι η ευθύνη του. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο που καλλιεργείται στο λαό”.

Αντίθετα, η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να κρατήσει ουδέτερη στάση στην ψηφοφορία της Κυριακής, ψηφίζοντας "παρών", μετά από την πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Τη στάση της ΔΗΜΑΡ είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για “μεγάλη ανοησία” από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός είχε χαλαρή κουβέντα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ βρισκόταν στο καφενείο της Βουλής, σχολιάζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας δηλητηριάζει το γενικό κλίμα στη χώρα, ενώ για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα προανήγγειλε αλλαγές ώστε, όπως είπε, να γίνει πιο δίκαιος. Αναφερόμενος στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, παραδέχθηκε ότι μήνες πριν δεν το περιμέναμε ούτε εμείς, ούτε η τρόικα.