Σε κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκαν Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), κατά τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
“Όταν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, τότε η χώρα διαπραγματεύεται. Όταν ο πρωθυπουργός βάλλεται και επιχειρείται η αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας, τότε υπονομεύεται η διαπραγματευτική ισχύς και της χώρας και του λαού”, τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ, που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας σήμερα που “για πρώτη φορά η Ελλάδα από το 2010 είναι σε πλεονεκτική θέση και βρίσκεται εντός των στόχων” και έκανε λόγο για “κροκοδείλια δάκρυα” σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είπε, παλαιότερα την απαξίωνε και τη χαρακτήριζε “μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας”.
Η κ. Πατριανάκου κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την πρόταση δυσπιστίας δεν επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να γλιτώσει από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, που του δημιουργούν οι συνιστώσες τού κόμματός του, ενώ, όπως είπε, “δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει με το μνημόνιο, αν θα το καταργήσει, θα το σκίσει, θα το αναστείλει ή θα το επαναδιαπραγματευθεί”. Ταυτόχρονα δε, έκανε λόγο για αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι “η πρόταση που κατέθεσε συσπειρώνει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους βουλευτές που επιθυμούν πολιτική σταθερότητα”.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για “πολιτική ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό”, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε “δίνει την ευκαιρία να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση και των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σωθεί η Ελλάδα”.
“Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μομφή στην κυβέρνηση, αλλά στη λογική και στις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν η χώρα να κρατηθεί όρθια”, σημείωσε ο κ. Ρήγας, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι μεταξύ αυτών που χαίρονται όταν χάνει η χώρα και ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση, αλλά είναι της λογικής “ας καταστραφούν όλοι μαζί”. “Αυτή είναι λογική αυτοκτονίας, είναι πολιτική αδιέξοδη. Από τα δικά σας αδιέξοδα θέλετε να βγείτε, στους δικούς σας θέλετε να απαντήσετε”, τόνισε.
“Το ΠΑΣΟΚ, με πολύ συνειδητό τρόπο, συμμετέχει στις προσπάθειες να σωθεί η χώρα. Όταν η κρίση ήταν παρούσα, αυτό το κόμμα ήταν που δεν δίστασε να αναλάβει τις ευθύνες του για να μην αφήσει τη χώρα χωρίς χειρολαβή να πέσει στο κενό. Με παρρησία και ευθύτητα λέμε δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τώρα που ο ελληνικός λαός δίνει την τελευταία του μάχη, έρχεστε, φοβούμενοι μήπως η χώρα πετύχει, να βάλετε τρικλοποδιά, να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να καταρρεύσει”, υπογράμμισε ο κ. Ρήγας και συνέχισε: “Η προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση θα φτάσει στο τέλος της, με το ΠΑΣΟΚ να έχει το σημαντικότερο μερίδιο αυτής της επιτυχίας, γιατί έδειξε και δείχνει ευθύνη. Η παρουσία του στην κυβέρνηση δεν σημαίνει, όμως, ότι έχουν εξαλειφθεί οι ιδεολογικές διαφορές που έχει με τη ΝΔ. Σε αυτή την κρίση χρειάζεται κοινή εθνική προσπάθεια, διαφορετικά η χώρα θα βολοδέρνει. Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, είτε σας αρέσει είτε όχι. Την ελπίδα του ελληνικού λαού δεν θα την αφήσουμε”.
Διαβάστε ακόμα : Οι φόβοι Σαμαρά - Βενιζέλου στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε υψηλούς τόνους ήταν όμως και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Δραγασάκη, που ήταν και ο πρώτος που μίλησε, να υποστηρίζει πως "μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πρόταση πέραν εκείνης του Μνημονίου, πρόταση που εξειδικεύεται και θα παρουσιαστεί ξανά στον ελληνικό λαό" και πρόσθεσε: "Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κυβέρνηση που θα εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Όταν έχεις ένα στόχο, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις, θα δώσουμε αγώνα μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας".
Σημείωσε ακόμα πως "η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί να διαπραγματευτεί γιατί δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μόνο της χρέος πλέον είναι να παραιτηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στη χώρα να διεκδικήσει μια βιώσιμη θέση στην Ευρώπη και προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις".
Αμέσως μετά, ο Νίκος Βούτσης σχολίασε πως "το παραμύθι για το γρήγορο τέρμα του μνημονίου δεν έχει ευτυχές τέλος. Έχει μόνο δράκους και σκελετούς στις ντουλάπες της σημερινής εξουσίας", ενώ ανέφερε πως "το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει σβήσει".
Τα άλλα κόμματα
"Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, γιατί δεν σας αντέχει πια ο τόπος. Ας είναι αυτή η τελευταία μου ομιλία - και μ' αυτήν τη χαρά θα εκφέρω λόγο", ανέφερε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κώστας Γιοβανόπουλος.
"Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Τρεις εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών είναι σε θέση να σας κάνουν να υποταχθείτε ακόμα και στα ελεεινότερα νομοθετήματα. Και σέρνεστε από πίσω τους, αντί να πείτε ένα μόνο «όχι». Δεν τολμάτε γιατί δεν έχετε συνείδηση δικαίου", κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Γιοβανόπουλος.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε "άσφαιρη και εκ του ασφαλούς" την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως "δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ή θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας". Παράλληλα, ο κ. Κασιδιάρης άφησε υπαινιγμούς για την κατάθεση της πρότασης, μετά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβάνονται πως καταρρέουν και πως δεν έχουν κανένα πολιτικό μέλλον", υποστήριξε ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, υπολογίζοντας παράλληλα τους οπαδούς του κόμματός του σε 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.
Ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε στην ομιλία του ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να υπερβεί "την πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό του". Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, η οποία απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Οικονόμου στηλίτευσε τους "κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων": "Δεν μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα, παρά μόνον με τα ΜΑΤ. Ευτυχώς, δεν κατέβηκε και τίποτα άλλο. Αυτό είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, όταν δεν κυριαρχούν η συναίνεση, ο διάλογος και οι μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Όταν δεν έχεις μεταρρύθμιση με προοδευτικό και κυρίως δημοκρατικό πρόσημο, αυτά θα γίνονται. Κάποιοι θα βρίσκουν την ευκαιρία να πλειοδοτούν και εσείς θα πρέπει να δικαιολογήσετε κακές συμπεριφορές".
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) δήλωσε πως το κόμμα του θα καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, γιατί θεωρεί πως "πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με αυταπάτες πως με αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του".
"Από τη στιγμή που η πολιτική των κυβερνήσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωμονόδρομο, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα", παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος. Η μεν κυβέρνηση "απαντά στη λαϊκή αντίσταση με την καταστολή, τη βία, το φόβο και τα ΜΑΤ", αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ "καθημερινά δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη πως είναι ο ικανότερος διαχειριστής για να μπορέσει να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαϊκό παράγοντα".
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα "Νέα Μέρα", διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς "αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ".