Κλήσεις σε απολογία έλαβαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, των οποίων η ασυλία ήρθη πρόσφατα, για την κακουργηματική κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.
Οι δυο εφέτες ξεκινούν με τις κλήσεις στους τρεις βουλευτές τη δεύτερη φάση της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας και τις καταθέσεις που έλαβαν από κάποιους μάρτυρες.
Παράλληλα, έχουν ζητήσει τη συνένωση των τριών δικογραφιών που χειρίζονταν ανακριτές στον Πειραιά, δηλαδή αυτήν της δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της επίθεσης κατά αφισοκολλητών μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τέλος αυτήν της επίθεσης σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα.
Μάλιστα, με στόχο η ανακριτική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, την επόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια του Εφετείου για να οριστεί και τρίτος εφέτης-ειδικός ανακριτής, ο οποίος θα συνδράμει το έργο των δύο συναδέλφων του.
Για το Γιώργο Γερμενή υπάρχει κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, στην οποία ο βουλευτής αναφέρεται ως “Ταγματάρχης”, με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών. Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για το Στάθη Μπούκουρα, που τον εμπλέκει σε κύκλωμα που πουλά προστασία σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου. Αντιστοίχως και ο τρίτος κληθείς σε απολογία βουλευτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατονομάζεται από μάρτυρες ως μεγάλο στέλεχος με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην οργάνωση.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης δηλώνει έτοιμος να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γίνει πλήρης έλεγχος και αξιολόγηση όλων των οικονομικών στοιχείων της Χρυσής Αυγής. Πάντως, επικαλούμενος λόγους διαδικαστικούς και εφαρμογής του νόμου, ο αντεισαγγελέας έχει επιστρέψει στους ανακριτές διαφθοράς το αίτημα που είχαν αποστείλει στην Αρχή για τον οικονομικό έλεγχο του κόμματος. Ο κ. Νικολούδης σε έγγραφό του αναφέρει ότι με το νόμο περί διαφθοράς (4022) υπάρχει παραβίαση της δικαστικής ιεραρχίας καθώς το αίτημα υποβλήθηκε από κατώτερης βαθμίδας δικαστικούς λειτουργούς προς δικαστή ανώτερης βαθμίδας.