ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν στον εκλογικό νόμο, αλλά γιατί τώρα;

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα ο εκλογικός νόμος και η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Το θέμα άνοιξε πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, καλωσορίζοντας μεν την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο υστερόβουλη, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί με τη δημοσκοπική του άνοδο.

“Είναι θετικό που έστω και τώρα θυμήθηκε μια θεμελιώδη προγραμματική της δέσμευση, της οποίας, όμως, την επιβολή δεν προέβαλε με σοβαρές αξιώσεις τότε που ήταν ισχυρή, όταν δηλαδή σχηματιζόταν η τρικομματική κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2012”, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του “είναι υπέρ της πλήρους και ανόθευτης απλής αναλογικής που δεν δέχεται όρια εισόδου στη Βουλή”.

Στον κ. Μητρόπουλο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, αντιτείνοντας ότι “πριν από ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2012, πριν από τις δεύτερες εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στον Άρειο Πάγο και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνασπισμός, αλλά ένα ενιαίο κόμμα για να μην χάσει τη δυνατότητα των πενήντα εδρών που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος σε περίπτωση που ήταν πρώτο κόμμα”.

Ο κ. Τριαντάφυλλος αναγνώρισε ακόμα ότι “το μπόνους έρχεται από μία άλλη εποχή, δεν μπορεί να εκφράσει τα κόμματα του 20% ή 25% και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφράσει τη συνταγματική επιταγή για αναλογικό εκλογικό σύστημα”.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, σημείωσε ότι “το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε μια μονοδρομική και αληθινή Αριστερά”. Αλλά “αν θέλουμε μια συνθετική κυβερνώσα Αριστερά. Αν η επιλογή μας είναι η δεύτερη, καλό θα είναι να μην συνεχίσουν τα κόμματα της Αριστεράς να εκδίδουν πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης και πολιτικής ορθοφροσύνης ή να κάνουν πόλεμο προθέσεων”.

“Η απλή άδολη αναλογική είναι θέμα αξιακό, το θέτουμε ευθέως, και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει, έτσι ώστε να γίνει και μόνιμο πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας εντός του Συντάγματος”, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε σωστή την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ως προς το γράμμα της. Ωστόσο, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί κόλπα.

“Όχι κόλπα, όχι ad hoc επειδή τώρα η Αριστερά είναι σε αυτή τη φάση. Γιατί κάθε φορά βάζουμε ένα κουστουμάκι και μιλάμε για τα μπόνους ή τα μη μπόνους. Εμείς θέλουμε οπωσδήποτε πάγια ρύθμιση με τη δέσμευση ότι θα συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα”, υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.