Να ενταχθούν στο πρόγραμμα της “Διαύγειας” και η Βουλή, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, εισηγήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που προβλέπει ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής του, κατά πλειοψηφία, με την στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, η οποία αναγνώρισε ωστόσο, ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές και θα κάνει δεκτές “βουλευτικές τροπολογίες που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση”, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναξιολογήσει τη στάση του, χαρακτηρίζοντας “μεγάλο του σφάλμα που το καταψηφίζει” και τόνισε ότι “δεν υπήρξε ούτε ένας που συμμετείχε στην διαβούλευση να μην παραδεχτεί τις θετικές επιπτώσεις της ρύθμισης”.
“Ο Θεσμός της Διαύγειας ήταν μια θεσμική κατάκτηση. Απαιτείτο όμως η ενίσχυση του. Αυτό κάνουμε, με βελτιωτικές αλλαγές που είναι προϊόν εκτενούς διαβούλευσης και αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που έγιναν. Όμως, η Διαύγεια δεν πρέπει να αφορά μόνο το δημόσιο αλλά και τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα. Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών. Τα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται να αναρτούν στην Διαύγεια τις επιχορηγήσεις τους”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, αντέτεινε ότι στη ρύθμιση για τη Διαύγεια υπάρχουν κενά και παραθυράκια, και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εντάξει στον θεσμό, “τα συμβούλια και τους παρατρεχάμενους στα υπουργεία”, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί της ρύθμισης. Μίλησε ακόμα για “στρατό που πηγαίνει ο κάθε υπουργός στο υπουργείο του”, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αντί να ρίχνει βολές για κρατικίστικη αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καλέσει να το συζητήσουν.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, ανέφερε ότι βάζει θετικό πρόσημο στο νομοσχέδιο, ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις, χαρακτήρισε ημιτελή την διάταξη για τις εκπαιδευτικές άδειες, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, ενώ επικαλείται θέματα που έρχονται στο φως λόγω της Διαύγειας, δεν την ψηφίζει.
Διαχώρισε πάντως τη στάση του σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι “αν ο δημόσιος τομέας έμεινε πολύ πίσω φταίμε εμείς που δεν τα έχουμε καταφέρει, και όχι η Αξιωματική Αντιπολίτευση”.