Κουβέλης: Δυστυχώς, θα υπάρξουν νέα μέτρα

Στην άποψή του ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επεδίωκε να προκαλέσει εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά έκανε πίσω μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από την Ευρώπη, επιμένει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επικαλούμενος και σχετικές δηλώσεις συνεργατών του.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουβέλης απάντησε: “Εξακολουθώ να έχω τη σταθερή εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς είχε την επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε εκλογές περί τον μήνα Σεπτέμβριο, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Βεβαίως θα επαναλάβω την έκφραση ότι ανέκρουσε πρύμνα κάτω από τις πιέσεις, όσο και τις φωνές -σχηματικός ο λόγος- των Ευρωπαίων και ειδικότερα της κ. Μέρκελ. Ήταν επιλογή. Να θυμίσω άλλωστε και δηλώσεις πολύ βασικών συνεργατών του πρωθυπουργού. Να θυμηθώ για παράδειγμα τη δήλωση του ΓΓ της κυβέρνησης, ο οποίος είπε στον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλη ότι αν δεν ψηφίσετε τις συγκεκριμένες διατάξεις κάποιου νομοθετήματος θα πάμε σε εκλογές”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι αυτά θα ληφθούν “δυστυχώς”, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του πρωθυπουργού. “Και βέβαια κρύβονται τα νέα μέτρα πίσω από τις διατυπώσεις του τύπου διαρθρωτικά μέτρα, στοχευμένα μέτρα, κάθετα μέτρα, αλλά μέτρα θα υπάρξουν. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τα αποκρούσει αυτά τα μέτρα. Και να τα αποκρούσει όχι γενικώς και αορίστως, γιατί αυτά αφορούν σε κάποια θέληση του ελληνικού λαού και μόνο. Βεβαίως και είναι θέληση του ελληνικού λαού να μην υπάρξουν άλλα μέτρα, αλλά η οικονομική πραγματικότητα δεν δικαιολογεί τη λήψη άλλων μέτρων. Διότι αυτά τα μέτρα εκτός από το γεγονός ότι θα γονατίσουν την ελληνική κοινωνία, θα την επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, δεν ωφελούν και για την προσπάθεια της οικονομικής ανάτασης της χώρας”, προσθέτει.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και τη διαφοροποίηση του Σπύρου Λυκούδη και άλλων 23 μελών της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Κουβέλης τονίζει: "Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης. Σε ότι αφορά τον Σπύρο Λυκούδη, τον πράγματι στενό συνεργάτη και φίλο μου από τα παλιά, πρέπει να σας πω ότι του αναγνωρίζω το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη. Αν ήμουν στη θέση του θα έλεγα φίλος ο πρόεδρος, αλλά φιλτάτη η άποψή μου".