Κατηγορηματικά απορρίπτει το ενδεχόμενο διάσπασης της Δημοκρατικής Αριστεράς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παράταξης, Νίκος Τσούκαλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχολιάζοντας την απόφαση του γραμματέα του κόμματος, Σπύρου Λυκούδη,και ακόμα 23 μελών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν “λευκό” στις θέσεις της πλειοψηφίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσούκαλης σημειώνει: “Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η διαφωνία ή ο προβληματισμός που καταθέτει η μειοψηφία, όπως καταγράφηκε στην Κ.Ε., αφορά τον τρόπο ή αν θέλετε το τάιμινγκ, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαχωρίσαμε τη θέση μας από την κυβέρνηση και το δεύτερον ποια πρέπει να είναι η στάση του κόμματός μας στο ενδεχόμενο, στην περιπέτεια -αν θέλετε- του νέου μεγάλου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά, έχουν τεθεί ήδη και έχει ανοίξει ο έντονος διάλογος ο εσωκομματικός, οι διάφορες διενέξεις ή αντιθέσεις θα οδηγηθούν μέχρι το Συνέδριο και το Συνέδριο αποφασιστικά και κυρίαρχα θα λύσει τις οποιεσδήποτε διαφορές. Κανένα μα κανένα ενδεχόμενο διάσπασης δεν βλέπω στη Δημοκρατική Αριστερά, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις”.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ εκτιμά πως κάτι τέτοιο “μόνο ζημιά πρόκειται να προκαλέσει στη χώρα”, ενώ για το αν υπάρχουν “γέφυρες” με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ απαντά: “Αυτό το οποίο έχουμε διατυπώσει και περιέχεται στις θέσεις του συνεδρίου μας είναι ότι ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που εμείς λέμε ότι πρέπει να συγκροτηθεί, καταλαμβάνει πολιτικές-κοινωνικές δυνάμεις που εκτείνονται και εντός του ΠΑΣΟΚ και εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε τμήματα του λεγόμενου δημοκρατικού φιλελευθερισμού. Σε αυτό τον κόσμο απευθυνόμαστε και αυτή πιστεύουμε και εκτιμούμε ότι θα είναι η μεγάλη κοινωνική βάση της νέας παράταξης”.
Χαρακτηρίζει μάλιστα “αδύνατη” οποιαδήποτε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που εκδηλώνεται η πολιτική του έκφραση με τις ασκούμενες πολιτικές, τονίζοντας πως “εξάλλου αυτό ήταν και το σημείο τριβής με την μειοψηφία του κόμματος”.